Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au anunţat că există un proiect de Hotărâre de Guvern prin care medicii de familie să poată încheia contracte de furnizare de servicii cu CNAS indiferent de numărul pacienţilor pe care îi au pe liste.

Young-attractive-man-710400

Cu alte cuvinte, se încearcă eliminarea limitei minime de pacienţi, sub pretextul că astfel se va face loc în sistem şi medicilor tineri. Deşi autorităţile se laudă că au în plan numai acţiuni pozitive, cei implicaţi direct acuză că este “doar o nouă tentativă de distrugere a medicinei de familie”.

Citată de România TV, Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, anunţă că mult discutatul proiect este asemănător cu cel pe care autorităţile încercau să-l impună şi în urmă cu un an şi este exclus ca majoritatea cabinetelor de familie să mai poată exista pe cont propriu în cazul în care proiectul respectiv este adoptat.

Proiectul “Fără limită la medicul de familie”

“Un cabinet de medicina familiei nu se poate întreţine cu o listă mai mică de 800-1000 de pacienţi. Să afirmi că prin acest proiect vrei să îi laşi pe tineri să intre în sistem este o minciună. Cu o listă infimă de pacienţi, ei vor muri de foame, vor fi întreţinuţi de familie sau, cel mai probabil, se vor preda în faţa marilor lanţuri de cabinete şi de firme private”, a afirmat Sandra Adalgiza Alexiu.

Cei de la SNMF acuză că proiectul respectiv face parte dintr-un plan mai mare de privatizare totală a sistemului sanitar românesc. Aceeaşi tactică a fost folosită în cazul farmaciilor independente, în care activau “profesionişti”, şi care astăzi au fost acaparate de lanţuri de farmacii private “pentru că există un circuit în care se învârt toate medicamentele şi care fixează preţurile, ori în aceste condiţii o farmacie independentă nu mai poate supravieţui”.

În plus, cei de la SNMF vorbesc despre “interese private care trebuie satisfăcute” şi fac o paralelă cu situaţia din celelalte ţări ale Uniunii Europene “unde nu există lanţuri în sistemul medical, acestea fiind interzise tocmai pentru a nu favoriza monopolul pentru că se va ajunge ca oamenii să fie consultaţi numai cu bani, iar amărâţii să moară în stradă”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version