Medicii de familie nu eliberează vineri și luni rețete compensate și bilete de trimitere, în semn de protest față de faptul că nu au semnat contractul adițional deși cel vechi expiră la 1 aprilie. Ei cer însă și modificări în noul contract-cadru. 

medic, doctor

“De zece ani suntem în situația de a semna ilegal contracte retroactive, un contract adițional se semnează în perioada în care încă este în vigoare contractul vechi. Vă anunț că astăzi este 1 aprilie și contractul vechi nu mai este valabil. Dorim să intrăm în normalitate și legalitate”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNMF).

Ea a precizat că  unii medici vor menține protestul, însă ”alții s-au speriat că au fost luați la telefoane om cu om”. ”Această atenționare, acest avertisment dorește să spună că este nevoie de modificări legislative importante pentru contractul care urmează să fie semnat peste mai puțin de trei luni”, a adăugat Rodica Tănăsescu, arătând că ”Nu am zis niciodată că nu vom semna actele adiționale, dar dorim să le semnăm legal, la timp”.

La protest participă și membrii Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a cărei președintă, Doina Mihăilă, a spus că în următoarea formă de protest vor fi implicați și pacienții. Cum însă, nu se știe, aceștia fiind deja lipsiți de rețete compensate și bilete de trimitere.

Banii, eterna proveste

În acest an, la medicii de familie va ajunge 5,75% din bugetul FNUASS iar ei ar vrea ca procentul să crească la 12% pentru asistenţa medicală primară.  Medicii indică drept surse de finanţare taxa pe viciu, bugetul pentru cheltuieli administrative al CNAS, care ar putea fi redus, redistribuirea fondurilor din alte sectoare și ministere către bugetul Sănătăţii.

“Bugetul total al Sănătăţii în 2016 este de 4,2% din Produsul Intern Brut (PIB), dar din aceste procente doar 0,86% din PIB reprezintă contribuţia statului, restul de 3,34% din PIB reprezintă contribuţiile asiguraţilor în fondul de asigurări de sănătate. Cu alte cuvinte, statul decide să ofere servicii gratuite tuturor cetăţenilor, însă se bazează pentru acoperirea acestor cheltuieli aproape exclusiv pe contribuţia cetăţenilor şi angajatorilor care plătesc asigurările de sănătate către FNUASS”, se arată într-un comunicat al medicilor de familie.

Nu în ultimul rând, ei recomandă publicarea trimestrială pe pagina CNAS a numărului de puncte per capital şi per serviciu realizate de cabinetele de familie pe judeţe.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version