Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ:  Liderii Coaliției PNL-PSD-UDMR se întâlnesc din nou, după două săptămâni de la ultima ședință / Rotativa la guvernare, remanierea unor miniștri și rectificarea bugetară / 

Breaking News:

Rafila: De 15 ani nu a mai fost aprobată o strategie naţională HIV/SIDA

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat marţi că noua strategie naţională referitoare la HIV/SIDA se află în fază finală de aprobare, precizând că cea veche datează de 15 ani.

„Cred că este momentul să o putem aproba prin Hotărârea Guvernului României. Dacă vor mai fi mici comentarii, intervenţii, suntem gata să le implementăm. Ea a fost făcută prin colaborarea cu Unitatea tehnică de management a programului de la Institutul „Matei Balş”. Cred că o altă cerinţă este să găsim o soluţie încât această Unitate tehnică de management a programului să facă managementul programului şi să ne furnizeze din timp date necesare, propuneri, soluţii, încât să putem să facem şi o alocare de fonduri care, pe de o parte, să rezolve problema, adică să fie utilizate fondurile în mod similar în toate centrele sau să poată să facă posibil eventuale schimburi între centre sau suplimentări în cazul unei rectificări bugetare”, a spus Rafila, la o dezbaterepe acest subiect.

„Rămân partizanul ideii că ‘Educaţie pentru sănătate’ ar trebui să fie accesibilă copiilor noştri în mod necondiţionat, adică nu să fie o disciplină opţională cum este acum, când doar 5% dintre copii fac ‘Educaţiei pentru sănătate’. Trebuie să facă toţi copiii, adecvat vârstei. Comportamentele preventive se învaţă de la şcoala primară. (…) Nu pot să spun că vom realiza doar noi de la Ministerul Sănătăţii. Ne trebuie parteneriatul cu Ministerul Educaţiei”, a adăugat el.

Întrebat în legătură cu bugetul alocat pentru anul acesta tratamentului pacienţilor cu HIV/SIDA, el a declarat:

„Sper să existe totuşi o rectificare pozitivă la Ministerul Sănătăţii, chiar dacă nu foarte mare, dar să fie pozitivă. Vedeţi că indicatorii economici nu sunt foarte încurajatori. Deficitul bugetar este tot mai mare. Sper să rămână sănătatea o prioritate şi să nu mai avem cheltuieli foarte mari cu alte probleme de sănătate publică, cum a fost pandemia. Chiar dacă numărul de cazuri probabil că se va mai mări, impactul asupra sistemului de sănătate sper să nu mai fie aşa de mare şi să permită finanţarea programelor obişnuite ale ministerului. Din acest punct de vedere, Programul HIV/SIDA este unul dintre ele”.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv