Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, despre o iminentă grevă generală în sistemul sanitar, în condițiile în care Sanitas a strâns deja 50.000 de semnături pentru declanșarea ei, că majorările de salarii nu sunt acordate de instituția pe care o conduce, ci de Ministerul Muncii.

„Vă dați seama că majorările de salarii nu le acordă Ministerul Sănătății, cu toate că unii așa înțeleg, nu le acordăm noi. Trebuie să existe în primul rând dialog și, bineînțeles, o disponibilitate și în funcție de modul în care se strâng banii la bugetul de stat, încât acest lucru să poată să fie nu numai aprobat, ci și implementat”, a spus Rafila, la briefingul de presă de la finalul ședinței Guvernului.

La insistențele jurnaliștilor, ministrul a adăugat: „Știți bine că există Ministerul Muncii, care nu vreau în niciun fel să se înțeleagă că e o derobare de responsabilitate, dar discuțiile trebuie făcute totdeauna cu instituțiile care au responsabilitatea, de exemplu, a măririlor salariale. Cum spuneam, sunt categorii care într-adevăr, în sistemul de sănătate, sunt defavorizate, personalul TESA din spitale. Nu cred că o majorare generală de 20% este una corectă. Trebuie însă judecat de la categorie la categorie, încât să existe o reechilibrare, dacă vreți, a nivelelor de salarizare în rândul personalului care lucrează în sistemul de sănătate”.

Despre faptul că Federația Sindicală SANITAS a anunțat că a strâns deja 50.000 de semnături pentru a declanșa greva generală, Rafila a spus:

„Există contacte, au existat discuții și cu cei de la SANITAS. Într-adevăr, este o problemă sensibilă, mai ales la nivelul personalului TESA din spitale și încercăm ca, în perioada următoare, în cursul acestui trimestru, să găsim o soluție și pentru personalul TESA, unde există într-adevăr situații în care salarizarea personalului nu este stimulativă, în contextul … și, mă rog, comparativ și cu alt personal care lucrează în unitatea sanitară, mai ales la nivelul spitalelor”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version