Cei 31 de răniţi care au mai rămas în spitalele din Bucureşti după ce alţi 30 au fost transferaţi în străinătate vor afla abia peste o săptămână dacă li se acordă şi lor această şansă.

raniti colectiv, ciolos 3

O comisie medicală de experți din Ministerului Sănătății va merge în următoarele 7 zile la fiecare rănit pentru a-l evalua şi stabili un program adecvat de recuperare medicală, a anunțat, luni, coordonatorul Grupului integrat de intervenție în criză, psihologul Gabriel Diaconu.

El susține că întrunirea comisiei nu are nicio legătură cu infecțiile nosocomiale din spitale și cu faptul că medicii de la Spitalul de Arşi au recunoscut că 3 dintre cei 6 decedaţi acolo au contractat infecţii în spital. 

“Discuția de aici (n.r. de la MS) este programată în urmă cu trei săptămâni, nu are nicio legătură cu declarațiile de presă din ultima vreme. Eu știu care este strategia pe care am scris-o în urmă cu trei săptămâni, nu are nicio legătură cu declarațiile de la Spitalul de Arși. (…) Chestiunea infecțiilor intraspitalicești nu are nicio legătură cu lotul Colectiv. Infecțiile nosocomiale există pe majoritatea secțiilor din lumea asta, inclusiv la Spitalul de Arși. Nu este obiectivul de lucru al Grupului integrat de intervenție să discute despre infecțiile nosocomiale, obiectivul nostru de lucru este să îi ajutăm pe acești oameni să atingă reabilitare și sănătate”, a precizat Gabriel Diaconu.

“Borne de aşteptare la 3, 6, 12 şi 24 de luni”

El a mai spus că “în această dimineață am discutat care este orizontul de așteptare și avem niște borne de așteptare la 3 luni, la 6 luni, la 12 și la 24 de luni”.

Potrivit acestuia, ”experiența medicală și judecata medicală vor prevala” în decizia privind transferul în străinătate a celorlalţi răniţi.

“Dorința familiilor este suverană pentru noi. Pe de altă parte experiența medicală și judecata medicală vor prevala. Din acest punct de vedere trebuie să înțelegeți că suntem racordați la standarde europene. Ceea ce putem să oferim și prin legislația românească și prin infrastructura românească vom oferi. Pe de altă parte, acolo unde considerăm și judecăm că este un beneficiu medical pentru pacient vom încuraja chestiunea aceasta (transferul în străinătate – n.r.)”, a spus Diaconu.

Comisia, alcătuită din ”autorități în domeniu”

Cât priveşte componenţa comisiei, el a asigurat că din ea fac parte ”autorități în domeniu” – fără a preciza însă vreun nume -, care vor trebui să se pună de acord pe fiecare dosar.

“Prin absurd, dacă toți pacienții ar trebui transferați și toți pacienții ar beneficia, toți pacienții vor fi transferați și toți pacienții vor beneficia. Pe de altă parte, situația la acest moment este una bună pentru mulți dintre ei. Ceea ce ne preocupă pe noi este că vine sezonul rece și avem un drum înainte și dorim pentru acești oameni să petreacă cât mai puțin timp prin circuitul birocratic și administrativ. Ne dorim să ajungă la noi în siguranță, ne dorim să tremure cât mai puțin pe drumuri și ne dorim să fie cât mai bine recuperați”, a afirmat acesta.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version