Salariile medicilor și asistentelor au fost majorate începând de joi cu 70 până la 172%, exact la plafonul stabilit inițial să ajungă în anul 2022, astfel că sunt fabuloase pentru ceilalți bugetari, dar și pentru majoritatea covârșitoare a angajaților din mediul privat plătiți cu salariul minim pe economie.

sursă foto Spitalul Militar Central București

Astfel, conform Legii salarizării, din martie, salariul de bază al unui medic primar din unităţi clinice a crescut la 12.500 lei, de la 5.638 de lei în ianuarie; al unui medic primar de la serviciul de ambulanţă, primire urgenţe a ajuns la 13.338 de lei, de la 6.010 lei; al unui medic primar de medicină legală – la 16.250 lei, de la 9.481 de lei.

Un medic rezident anul I, în unităţi clinice, va avea un salariu de bază de 5.700 lei, faţă de 2.631 de lei în martie, iar un farmacist de 4.475 de lei, faţă de 3.250 de lei.

Un asistent medical principal, cu studii superioare, primește, începând din martie, un salariu de bază de 4.345 lei (3.450 de lei în ianuarie), în unităţi clinice, iar la serviciul de ambulanţă, primiri urgenţe va fi de 4.636 (3.456 lei în ianuarie).

Un asistent debutant are acum un salariu de bază de 3.950 de lei (2.130 de lei în ianuarie), respectiv de 4.215 lei (2.090 de lei în ianuarie).

În cazul unui asistent medical principal cu studii postliceale, salariul de bază este de 3.900 de lei (în ianuarie 2.856 de lei) în unităţi clinice şi de 4.161 de lei (în ianuarie 2.970 de lei) la primiri urgenţe, ambulanţă.

Sporurile

Cu toate acestea, sindicaliștii sunt supărați că sporurile, care ajungeau să dubleze salariile, au fost limitate la 30%.

Ministrul Sănătății, Sorina Pinteas-a întâlnit chiar joi cu sindicatele, cărora le-a spuns că, în cazul chirurgiei, pentru prima dată va fi introdus un spor pentru orele petrecute în sala de operaţie.

“De exemplu, UPU avea sporuri de 100%, acum vor avea 85%, dar le va creşte baza. Reumatologia are 15%, chirurgia are 15%, dar, pentru prima dată, se va introduce un spor aferent orelor petrecute în sala de operaţie, ceea ce este foarte important, se introduc sporuri noi pe neurochirurgie, la cardiologie intervenţională. În general, aceste anexe au fost destul de bine primite de către liderii de sindicat. Trebuie să înţelegem că aceste sporuri sunt semnificative în sistemul medical. (…) Sunt creşteri bine meritate pentru personalul medical, aferente anului 2022, deci, nu înţeleg de ce s-ar face grevă. Personalul TESA va avea menţinut cuantumul sporurilor aferent lunii ianuarie 2018”, a spus demnitarul.

Ea a afirmat că sporurile sunt limitate, însă nu se pune problema ca acestea să nu se aplice.

“Nu este o creştere falsă, este o creştere, dar sporurile sunt limitate la 30%, dar nu se pune problema să nu se aplice. (…) Regulamentul sporurilor presupune o limită maximă de 85% şi o limită minimă, marjele sunt stabilite pentru fiecare specialitate în parte. Aceste medii, în acest moment, reprezintă 46%. (…) Eu am făcut personal calcule împreună cu şefa de la Resurse umane şi creşterile sunt semnificative, pentru că, în afară de salariu de încadrare, care creşte semnificativ, avem şi aceste sporuri, deşi limitate la 30% adaugă o majorare. Avem gărzile, care sunt plătite pe contract separat”, a explicat Pintea. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version