Liderii sindicatelor din învățământ s-au întâlnit, vineri, la Palatul Victoria cu premierul Dacian Cioloș, cu vicepremierul Vasile Dîncu, cu ministrul Educației, Adrian Curaj, și cu cel al Muncii, Dragoș Pîslaru, cerând majorări salariale sub amenințarea unui megaprotest în 1 iunie, când ar trebui aprobată în Guvern OUG privind salariile bugetarilor.

ciolos explica

Durerea cea mai mare a sindicaliștilor este pentru învățământul universitar, care nu primește nicio majorare salarială deși fusese pregătită dublarea acestora, de la 5.500 de lei/lună “undeva la 9.000 de lei”, potrivit Ecaterinei Andronescu, într-o emisiune televizată.

Anton Hadăr, liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater, a declarat la finalul întâlnirii că premierul le-a propus o creștere a salariilor, în medie, cu 10% din august 2017, argumentând că nu există bani pentru majorarea salariilor mai devreme.

El a adăugat că sindicatele nu sunt de acord cu această propunere și că marți, 24 mai, va avea loc o nouă rundă de discuții, “cu bugetul în față”.

“Era vorba de o reașezare a grilei de salarizare, practic o nouă organigramă mult mai aproape de pretențiile noastre. Nu e vorba de creșterea tuturor salariilor cu 10%, ci de o creștere în medie. A rămas să primim grila, astăzi sau mâine, și să ne uităm pe ea până marți să vedem ce putem discuta”, a mai spus liderul sindical.

“Noi am venit cu alte propuneri: o creștere de 5% din august și alte 5 procente din ianuarie 2017 (…) Dacă o țară nu găsește 150 de milioane de euro ca să estompeze o serie de proteste, atunci este o țară cu probeleme masive”, a mai spus Hadăr.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat, la rândul său, că i-a solicitat premierului ca majorarea salarială să fie făcută mai devreme, altfel protestele anunţate vor avea loc, chiar dacă premierul este plecat din ţară pe 1 iunie la un summit care va avea loc în Bulgaria.

Ca să fie mai convingători, liderii de sindicat au adus și dou reprezentanți ai elevilor și doi ai părinților, care, evident, au cerut mărirea salariilor profesorilor.

Hadăr a anunțat că la protestul din 1 iunie vor fi aduși și elevi.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version