Organizaţia Salvaţi Copiii a donat Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii  “Grigore Alexandrescu” un incubator și două monitoare.

sursă foto Salvați Copiii

“Spitalul Grigore Alexandrescu are doar 5 incubatoare, iar 2 dintre ele sunt vechi de mai bine de un deceniu și nu fac față numărului de bebeluși născuți prematur. Astfel, o mare parte dintre ei pierd lupta cu viața. Ne bucurăm să bifăm, astăzi, încă o luptă câștigată în războiul contra mortalității infantile. Cu sprijinul FOX România, al alergătorilor participanți la Semimaratonul București, precum și al celor de la Bosch și Baker Tilly, Spitalul Grigore Alexandrescu a fost dotat cu un incubator și două monitoare, echipamente medicale ce se ridică la suma de 34.400 de Euro. De acum, mai mulți bebeluși vor avea o șansă în plus la supraviețuire”, se arată pe pagina de Facebook a organizației.

“Este a treia dotare pe care o facem secţiei de terapie neonatală. (…) Anterior am mai fost aici cu o donaţie care a constat într-un incubator şi un ventilator de suport respirator. (…) Spitalul de Urgenţă de Copii primeşte anual aproape 180 de cazuri grele de la maternităţi din Bucureşti sau din judeţele de lângă Bucureşti, cazuri foarte grele de malformaţii, afecţiuni severe sau patologii complexe, care vin către spital. E un număr mare. Aparatura e limitată, e destul de redusă şi de multe ori veche. Sunt cinci incubatoare, dar două au vechime de peste zece ani. Sunt şase ventilatoare, dar trei au vechime de peste 18 ani”, a declarat preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, într-o conferinţă de presă organizată, marţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu.

sursă foto Salvați Copiii

“Unele mămici nasc în maternităţi care nu sunt pregătite, iar noi am dezvoltate programe de suport în 41 de judeţe. (…) Vestea bună e că mortalitatea infantilă a scăzut de la 10,1 la mie la 7,2 la mie, dar încă stăm destul de prost în acest domeniu. Avem rata moralităţii dublă faţă de Uniunea Europeană”, a adăugat ea.

Șefa secţiei terapie intensivă nou-născuţi, Ana Maria Brădeanu, a declarat: “Avem aici un număr de zece paturi însă primim cazuri deosebite, complexe. (…) Ei vin pentru patologii digestive, chirurgicale, respiratorii. (…) Această dotare modernă este absolut necesară, pentru că pe lângă un personal calificat trebuie să ai şi aparatură de ultima generaţie cu care să asiguri aceste îngrijiri specifice. (…) Trei sferturi din pacienţii noştri sunt şi prematuri, pe lângă aceste îngrijiri de monitorizare, trebuie să le asigurăm şi îngrijirile specifice prematurului, respectiv incubatoare performante”.
 
Salvaţi Copiii dotează cu 122 de echipamente medicale 37 de maternităţi. Până la sfârşitul anului 2018, bilanţul programului va cuprinde 88 de maternităţi dotate cu 515 echipamente, pentru salvarea a 41.000 de prematuri.

Potrivit datelor din analiza efectuată de Salvaţi Copiii în 2016, 13% din maternităţile din România, de nivel I, nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% din maternităţile de nivelul II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% din maternităţile de nivelul III au o singură masă de reanimare pentru copii.

De asemenea, maternităţile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor. Potrivit organizaţiei, în unele maternităţi există incubatoare din 1967, iar ventilatoare pentru nou-născuţi din anul 1966.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version