Școlile din 43 de localități vor începe cursurile exclusiv online, acestea aflându-se poziționate în scenariul roșu, potrivit ratei de infectare cu noul coronavirus, în baza datelor publicate, luni, de Ministerul sănătății, pe baza datelor primite de la Direcțiile de sănătate Publică (DSP). (Vezi documentul cu toate localitățile, la finalul articolului)
 
Scenariul galben – hibrid (jumătate din elevi la clasă și restul acasă, cu schimbarea rolurilor după două săptămâni) se va aplica în 3 sectoare din București (1, 2 și 3), dar și în alte orașe mari (Iași, Brașov, Oradea, Brăila, Buzău, Târgoviște, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Piatra Neamț, Ploiești, Tulcea, Râmnicu Vâlcea și Vaslui).
Aici, rata de infectare este mai mare de 1 la mia de locuitori.
 
Celelalte trei sectoare din București se află în scenariul verde, astfel că școala poate începe normal: sectorul 4 are 0,96 rata de incidență, sectorul 5 – 0,93, iar sectorul 6 – 0,82.
 
 
 

UPDATE: Ministerul Educației și cercetării (MEC) transmite că Sectorul 6 se află în scenariul galben, iar Sectorul 3 în cel verde.

Iată precizările, din comunicatul de presă transmis luni la ora 15.24:

„În urma analizei situației epidemiologice efectuate la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică (dată de referință: luni, 7 septembrie, ora 10.00), au rezultat următoarele:

  • în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori (VERDE – n.r.)
  • în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori (GALBEN – nr.)
  • în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori (ROȘU – n.r.).

Conform analizei epidemiologice, realizată la nivelul municipiului București, sectoarele 3, 4 și 5 s-ar situa în scenariul verde, iar sectoarele 1, 2 și 6 s-ar situa în scenariul galben.

Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Cele trei scenarii au următoarea configurație:

Scenariul 1: participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2: participarea zilnică (față-n față)) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3: participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Prin urmare, în acord cu procedura aprobată de către cele două ministere, astăzi,  7 septembrie 2020, toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor informa inspectoratele școlare județene/al Municipiului București și comitetele județene/al Municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități.

Până la 10 septembrie, în funcție de aceste date, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ, la propunerea Consiliului de administrație al unității de învățământ, comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ în vederea începutului anului școlar 2020-2021.

Ministerul Educației și Cercetării va face publice aceste date, la nivel național, după emiterea acestor hotărâri”.

 

Analiza situației epidemiologice cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6 .09.2020) realizată la nivel național de DSP-uri și Institutul Național de Sănătate Publică.

 
Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori:
 
Scenariul 1 (verde) școală în clasă: rata incindenței mai mică de 1 la mia de locuitori.
 
Scenariul 2 (galben) școală hibrid: rata incidenței între 1 până la 3 la mia de locuitori.
 
Scenariul 3 (roșu) școală online – rata incidenței mai mare de 3 la mia de locuitori.
 
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version