Ca o noutate pentru Anul Școlar 2017-2018 s-a decis ca probele orale și cele digitale să poată fi programate încă din timpul școlii.

Astfel că în această perioadă cei aflați în an terminal la liceu, peste 177.000 de elevi în total, au absolvit să facă un prim pas în drumul spre absolvirea examenului de Bacalaureat.

Totuși, sindicaliștii de la Federația Spiru Haret atrag atenția asupra faptului că este ilegală organizarea acestor probe încă din timpul anului școlar.

“Examenele sunt în afara legii întrucât Bacalaureatul poate fi susţinut, conform Legii educaţiei, numai de către absolvenţii de liceu. Or, noi în luna februarie nu discutăm în niciun caz de absolvenţi. Este practic în afara legii şi dă posibilitatea oricui să conteste aceste probe”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federației Spiru Haret.

Mai mult, acesta atrage atenția asupra faptului că organizarea acestor probe dă peste cap programul elevilor și al profesorilor: “Gândiţi-va că, în aceeaşi zi, elevii trebuie să participe şi la competenţe şi, totodată, să îşi facă şi orele de curs. Lucrul este valabil şi pentru cadrele didactice. Va fi un efort formidabil”.

Reprezentanții Ministerului Educației se apără și spun că există un articol din Legea Educației care permite ca “aceste evaluări să fie organizate şi să se desfăşoare la nivelul unităţii de învăţământ, în timpul anului şcolar, pe parcursul semestrului al II-lea, în faţa unei comisii prezidate de directorul unităţii de învăţământ şi numite prin decizie a inspectorului şcolar general, în condiţiile stabilite de metodologia de examen”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version