Prin intermediul unui nou proiect de Hotărâre de Guvern, autorităţile vor să majoreze, de la 1 octombrie, alocaţia de hrană a pacienţilor din spitale.

sursă foto: cugetliber.ro
sursă foto: cugetliber.ro

Alocaţia nu a mai fost majorată de opt ani, perioadă în care indicele preţurilor de consum la mărfurile alimentare a crescut cu 108%.

Proiectul de Hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică, propune ca banii să fie plătiţi din veniturile proprii ale unităţilor sanitare, finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În plus, alocaţia de hrană zilnică ar urma să fie stabilită în funcţie de afecţiunea fiecărui pacient în parte. De exemplu, pentru fiecare pacient adult cu TBC sau HIV/SIDA se vor aloca 16 lei pe zi, bolnavii cu diabet ar urma să primească zilnic hrană în valoare de circa 15 lei, aceeaşi sumă fiind vehiculată şi pentru pacienţii cu arsuri.

Alocaţia pentru nou-născuţi şi prematuri ar urma să crească la 10 lei, iar pentru pacienţii internaţi în staţionare de zi ar urma să crească la 7 lei.

Proiectul mai prevede ca alocaţia pentru o raţie de 0,500 litri de lapte distribuit prin unităţile sanitare care se acordă în completarea alimentaţiei naturale să fie de 3 lei, alocaţia de hrană pentru însoţitori ai bolnavilor internaţi în unităţi sanitare să fie de 7 lei, iar pentru bolnavi străini internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie să fie o alocaţie de hrană de 19,4 lei.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version