Spitalul de Pediatrie Piteşti a raportat constant, din ianuarie anul trecut şi pană în februarie 2016, că nu există infecţii nosocomiale în spital, deşi nu s-a efectuat nicio analiză, informează Guvernul.

ciolos, spital arges, pitesti, patriciu achimas cadariu
<strong>Premierul Cioloș și ministrul Sănătății Achimaș Cadariu au vizitat spitalul după ce au murit 3 copii <strong>

Acestea sunt concluziile preliminare ale anchetei desfășurate în perioada 18-26 februarie de Corpul de control al prim-ministrului Dacian Cioloș la Spitalul de Pediatrie din Pitești în legătură cu situaţia bebelușilor transferaţi la “Marie Curie”.

“Spitalul de Pediatrie Piteşti nu a avut încadrat un medic epidemiolog care să coordoneze activitatea Serviciului de Supraveghere şi Control al infecţiilor nosocomiale. În perioada 01.01.2015 – 16.02.2016, reprezentanţii Spitalului de Pediatrie Piteşti au consemnat în Registrul de infecţii nosocomiale, lunar, faptul că nu a fost identificată nici o infecţie nosocomială, deşi în perioada de referinţă au fost recoltate probe de autocontrol doar în 3 zile, respectiv în din lunile februarie şi martie 2015, şi într-o zi din luna februarie a acestui an, după internarea mai multor copii cu afecţiuni şi după decesul a 3 dintre aceştia. Până la data redactării notei de informare a Corpului de control al primului-ministru, din 25 februarie, privind verificările efectuate, entităţile în cauză au răspuns parţial solicitărilor acestei instituţii”, se precizează în comunicatul Executivului.

9 copii transferați la “Marie Curie”

Potrivit raportului dat publicității vineri seară, în perioada 24.02.2016 – 25.02.2016 au mai fost internaţi la Spitalul de Urgenţă pentru Copii ”Maria Sklodowska Curie” 4 copii, cu vârste între 4 luni şi 1 an şi 4 luni, cu afecţiuni grave ale aparatului digestiv, pentru care a fost efectuat testul rapid Escherichia Coli enterohemoragic verotoxină 1 şi 2, rezultatul fiind pozitiv.

În 26 februarie, la acest spital erau internaţi 9 copii, dintre care unul la Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă, 6 la Secţia Nefrologie şi 2 la Secţia de Gastroenterologie.

Mobilizare târzie

Amintim că mobilizarea autorităților s-a făcut abia după ce 3 bebeluși au murit. Chiar și după apariția primului caz în presă, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu a declarat că este un caz izolat.

Acum, Achimaș Cadariu a dispus o anchetă la toate spitalele din țară, iar la cel de pediatrie din Pitești, cu prioritate.

“Acţiunea de documentare va continua până la obţinerea tuturor datelor necesare formulării unor concluzii fundamentate cu privire la modalitatea de acordare a tratamentului medical copiilor transferaţi cu afecţiuni grave de la Spitalul de Pediatrie Piteşti la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Maria Sklodowska Curie”, precum şi cu privire la modalitatea în care entităţile publice competente au investigat şi stabilit cauzele îmbolnăvirii acestora”, precizează Guvernul.

“Verificările vor fi efectuate în colaborare cu Corpul de control al ministrului Sănătăţii, în vederea clarificării măsurilor (analize, diagnostic, internare etc.) luate de personalul medical din cadrul Spitalul de Pediatrie Piteşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti-Argeş cu privire la cazurile copiilor diagnosticaţi cu patologie digestivă, a cauzelor care au provocat apariţia patologiilor digestive la copiii din judeţul Argeş, a cauzelor care au provocat decesul copiilor din judeţul Argeş transferaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Maria Sklodowska Curie”, precum şi dacă există infecţii nosocomiale la spitalele din judeţul Argeş” se arată în comunicat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version