Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că personalul care îngrijește pacienți cu arsuri sau cancer va primi sporuri consistente, chiar dacă deocamdată nu avem spitale pentru arși – cel mai recent caz de pacient cu arsuri grave fiind transportat la un spital din Bulgaria.

Ministrul Vlad Voiculescu, în echipament, la Unitatea de arși de la Spitalul Floreasca
Ministrul Vlad Voiculescu în echipament la Unitatea de arși de la Spitalul Floreasca

Banii vor fi suportați din bugetele spitalelor. ”Vorbim (…) de ceva peste un milion de lei lunar, la nivelul întregii țări pentru toți profesioniștii din aceste categorii medicale”, a precizat Voiculescu, astăzi, după ședința Guvernului în care s-a aprobat Ordonanța de Urgență.

“Avem în atenția publicului de la o vreme și înțelegem cu toții mai bine care sunt necesitățile pentru pacienții cu arsuri. E o muncă de o complexitate ieșită din comun. Așa încât, pentru personalul care se îngrijește de arși va exista un spor suplimentar. Acesta va fi de 100%”, a spus ministrul Sănătății.

“Am luat în considerare un lucru care nu a fost destul de des pe agenda publică, și anume afecțiunile oncologice. Dacă ne uităm la statisticile internaționale o să vedem că acolo unde există date statistice coerente, pe care poți face analize, vorbim despre o incidență a cancerului de 1 la 3 persoane. Practic, fiecare a treia persoană va suferi de un cancer pe timpul vieții, iar trendul este către una din două persoane. Asta are de-a face cu îmbătrânirea populației și cu faptul că alte patologii sunt vindecabile între timp. Este o boală a lumii moderne. De aceea, pentru specialitățile din domeniul oncologic, și anume oncologie, oncologie pediatrică, hematologie și radioterapie există, de asemenea, o mărire a sporurilor, o mărire semnificativă aș spune”, a adăugat Voiculescu.

Beneficiari și din învățământul superior

Actul normativ are ca scop primar “continuarea procesului de corecție a inechităților din sistemul de salarizare bugetar, venind în continuarea OUG 20/2016, cu clarificări ale legislației mai vechi care a introdus multe distorsiuni”, potrivit Executivului.

Iată noutățile:

  • “În continuarea măsurilor de reformă luate în Sănătate, începând din octombrie 2016, se reglementează plata tarifului orar pentru medicii care efectuează gărzi suplimentare în unitățile sanitare publice.
  • Tot pentru eliminarea unor inechități existente, se prevede acordarea unor sporuri pentru condiţii deosebit de periculoase pentru personalul care lucrează în secţii şi compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie hematologie oncologică, și arși similar cu cele ale altor categorii de personal.
  • Pentru personalul didactic din învățământul superior/universitar, nivelul salariului de bază similar în plată sau al salariului de bază maxim corespunzător funcției didactice ocupate se stabilește cu respectarea criteriilor care s-au avut în vedere la acordarea salariului de încadrare între minim și maxim, cu toate elementele care fac parte din salariul de bază, fără compensații tranzitorii, cu excepția celei pentru titlul științific de doctor obținut în domeniul pentru care își desfășoară activitatea;
  • S-a modificat prevederea referitoare la acordarea sumei compensatorii aferente titlului ştiinţific de doctor, în sensul eliminării gradației corespunzătoare vechimii în muncă, suma compensatorie nedepinzând de vechime;
  • Ordonanța mai aduce o clarificare importantă, definind instituția sau autoritatea publică, respectiv acea entitate (instituție sau autoritate) publică cu personalitate juridică care are patrimoniu propriu, buget propriu de venituri și cheltuieli, conduce contabilitate proprie, iar conducătorul acesteia are calitatea de ordonator de credite. În cazul instituțiilor sau autorităților publice aflate în subordinea aceluiași ordonator de credite, având același scop, îndeplinind aceleași funcții și atribuții, aflate la același nivel de subordonare din punct de vedere financiar, nivelul maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare se va stabili la nivelul maxim aflat în plată din cadrul tuturor acestor instituții sau autorități publice subordonate.

5.000 de beneficiari

Guvernul estimează că eliminarea disfuncționalităților existente în sistemul public de salarizare va duce, de exemplu, la înlăturarea tensiunilor apărute în situațiile în care munca egală nu este remunerată la același nivel, la restabilirea unui cadru de normalitate și respect al muncii în sistemul public și, de asemenea, la creșterea potențialului de motivare a angajaților.

În total, sunt vizați de modificări circa 5.000 de angajați din sistemul public.

Salarizarea personalului bugetar este reglementată în prezent de Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, însă valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare nu s-au aplicat niciodată.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version