Un film de animație şi o carte cu benzi desenate “Retman și Retmagia”, create în scop terapeutic, pentru a-i ajuta pe copii să depăşească anumite stări negative ca anxietatea, depresia și furia, au fost lansate de Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Universității “Babeș-Bolyai” (UBB).

“Retman este un avatar pentru o formă de psihoterapie care s-a născut în anii ’70 în SUA, iar prin el vrem să ducem psihoterapia la oameni. Ca personaj de desene animate terapeutice, este personajul prin care psihoterapia rațional-emotivă și cognitiv-comportamentală poate să ajungă mai repede la copii, știut fiind faptul că aceștia învață eficient prin imitație, repetând comportamentele modelelor văzute în jur, și modelare, în sensul că repetă ceea ce face un model, dar pentru a obține aceleași recompense și pentru a evita aceleași pedepse”, a explicat , a explicat profesorul Daniel David, la conferinţa de presă de luni.

Filmul de animație cuprinde 5 episoade de câte 10 minute, care se regăsesc pe un suport CD aflat în carte. Atât cartea, cât și filmul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani.

“Am creat personaje adaptate pentru copii pentru fiecare cogniție irațională cum sunt Catastrofus, Frustratus, Necesarus, Descurajatus, ajutoarele lui Iraționalius cu care se luptă Retman. Retman îi învață pe copii că dacă își controlează emoțiile negative vor fi mai fericiți și funcționali. Copiii trebuie să înțeleagă că aceste personaje nu se referă la evenimente de viață și la persoane, ci la propriile gânduri. Emoțiile noastre nu sunt generate de alți oameni și de evenimente, ci de modul nostru de gândire asupra acestor lucruri”, a precizat psihologul clujean.

“Filmul și cartea se adresează unui public diversificat, cum sunt cercetători în domeniul psihologiei, psihoterapeuți practicieni, educatori, profesori, părinți dar și copii și tineri”, a adăugat el.

Pentru acest proiect echipa a beneficiat de o finanțare de 30.000 de euro oferită de o fundație. Din echipa de creație au făcut parte designeri de la Universitatea de Artă și Design (UAD) din Cluj-Napoca, precum și scriitori și artiști clujeni.

author avatar
Madalin Bulf
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version