Guvernul a aprobat introducerea de noi molecule în lista medicamentelor compensate şi gratuite. Printre acestea se numără cele pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi a cirozei hepatice C, care vor putea fi acordate bolnavilor cu stadiu de fibroză F4.

Decizia a fost luată în şedinţa de astăzi a Executivului, prin modificarea şi completarea HG nr. 720/2008 (pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate).

ponta-guvern 6

Măsura este posibilă ca urmare a încheierii contractului cost-volum-rezultat, în data de 1 octombrie, între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi unul dintre Deţinătorii Autorizaţiei de Punere pe Piaţă, precizează Guvernul, într-un comunicat.

Începând de săptămâna viitoare, pacienţii vor putea începe investigaţiile necesare pentru a fi depuse la dosarul medical, în vederea aprobării tratamentului fără interferon.

CNAS a afişat ieri lista celor 50 de laboratoare care vor efectua gratuit testările.

Tratamentele inovatoare pentru afecţiunile hepatice tip C au fost introduse recent de sistemele de sănătate din Europa.

Tot prin actul normativ adoptat astăzi, au fost incluse pe listă noi molecule pentru:

  • tratamentul pacienţilor incluşi în Programul naţional de oncologie (Pazopanib, Crizotinibum, Brentuximab Vedotin, Dabrafenibum, Abirateronum);
  • tratamentul asiguraţilor cuprinşi în Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare, afecţiunea Hipertensiune pulmonară (Macitentanum şi Riociguat)
  • tratamentul copiilor care suferă de artrită idiopatică juvenilă (Tacilizumabum şi Adalimumab).
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version