Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrag atenţia că turbeculoza devine încet, dar sigur, afecţiunea care provoacă cele mai multe decese.

sursa foto: adevarul.ro
sursa foto: adevarul.ro

Circa 1,1 milioane de persoane au murit anul trecut de TBC. Cifra încă nu depăşeşte “recordul” SIDA, însă ritmul de creştere al ratei de decese cauzate de tuberculoză este alarmant.

1,2 milioane de persoane au murit anul trecut din cauza SIDA, însă o treime dintre acestea aveau şi tuberculoză.

Oarecum surprinzător, numărul cazurilor noi de tuberculoză este în scădere. În 2013, 9,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar în 2014 doar puţin peste şase milioane.

Specialiştii atrag atenţia că raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii trebuie să reprezinte un semnal de alarmă care arată că mai este mult de muncă pentru a reduce efectele acestei maladii istorice.

Se vorbeşte, însă, şi despre diferenţele uriaşe puse la bătaie pentru eradicarea efectelor HIV, vizavi de eradicarea efectelor TBC. În 2014, s-au pus la bătaie 8 miliarde de dolari pentru intervenţii împotriva HIV şi doar 800 de milioane de dolari pentru intervenţii împotriva TBC. Asta pentru că HIV afectează în special ţări sărace din Africa, în timp ce TBC apare mai ales în zone ale Chinei sau Indiei, ţări care îşi pot susţine din resurse proprii lupta împotriva teribilei maladii.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version