Una dintre cele mai grave crize din România zilelor noastre o reprezintă absenţa de pe piaţă a flacoanelor de imunoglobulină, anticorp de care sute de pacienţi au nevoie pentru a ţine sub control imunodeficienţa primară şi bolile autoimune.

Florian Bodog, ministrul Sănătății

În timpul unui interviu acordat pentru Europa FM, doctorul Alexis Cochino,  imunolog pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Bucureşti, a început să plângă şi a precizat că există pacienţi care au început să se gândească la sinucidere pentru că nu mai cred într-o rezolvare în timp util pentru această problemă.

Considerat principalul vinovat pentru apariţia acestei situaţii extrem de delicate, Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a fost chemat de urgenţă la discuţii de premierul Mihai Tudose.

Se vorbeşte tot mai des de o eventuală remaniere a lui Bodog. Până atunci, însă, ministrul Sănătăţii s-a ales cu o plângere penală tocmai din cauza acestui scandal.

Reprezentanţii FACIAS l-au turnat pe Bodog la Parchetul General, acuzându-l de conduită pasivă într-o problemă care a adus deja un deces.

“În lipsa acestui medicament vital, viaţa a peste 500 de persoane, majoritatea copii, este, în fiecare clipă, în pericol. În vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente în România au anunţat că se retrag de pe piaţă. Deşi i-a fost semnalată situaţia inclusiv de către FACIAS, şi a fost avertizat că administrarea acestui medicament nu suferă amânare, în mod iresponsabil faţă de viaţa bolnavilor, Ministerul Sănătăţii condus de Florian Bodog nu a luat nicio măsură.

Primul deces provocat de neglijenţa autorităţilor statului s-a înregistrat sâmbăta trecută, în Alba Iulia, iar alţi pacienţi sunt şi ei în stare critică.

FACIAS acordă asistenţă juridică familiei victimei pentru ca cei responsabili să răspundă în faţa legii pentru indiferenţa cu care au tratat această situaţie.

Aşteptăm cu interes decizia premierului în această situaţie. Conform art. 34 din Constituţie, statul este obligat să asigure fiecărui cetăţean accesul la medicamente esenţiale şi să îi ocrotească viaţa şi sănătatea.

Primul Ministru a intervenit în această problemă. Aşteptăm cu interes deciziile sale. Sănătatea cetăţenilor trebuie să fie o prioritate naţională”, se arată în mesajul transmis de cei de la FACIAS.

Până acum, autorităţile au promis suspendarea temporară a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce ar putea însemna obţinerea a 900 de flacoane de imunoglobulină pentru luna decembrie şi câte 2.000 de flacoane în următoarele luni până la ridicarea suspendării respective.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version