Rând pe rând, universităţile se delimitează de profesorii pe care îi plătesc regeşte şi au girat cărţile cu caracter ştiinţific scrise de puşcăriaşii de lux. Niciuna dintre conduceri nu ia însă vreo măsură împotriva celor care le-au făcut instituţia de râs. Or s-o facă vrând, nevrând, după ce DNA va intra în acţiune.
Dascălii cu pricina sunt plătiţi din bani publici, pentru că printre cei care s-au mânjit în această poveste cu iz penal sunt şi de la instituţii de stat: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea din Craiova, Universitatea Transilvania din Braşov, ASE (decanul Dumitru Miron i-a girat cărţile lui Voiculescu-“Felix”).
Nici ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, nu a avut vreo atitudine mai onorabilă: a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor „o analiză punctuală a cazurilor în care profesorii din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi”. Iar conducerile universităţilor au înfiinţat „comitete şi comiţii” să analizeze ce a văzut întreaga ţară: că somităţi universitare s-au mânjit în a gira „capodoperele” politicienilor sau oamenilor din fotbal condamnaţi, dar potenţi financiar, pentru a-I scăpa mai repede din închisoare.
Dosar penal la DNA pentru favorizarea infractorului
Între timp, procurorii DNA au deschis dosar penal pentru favorizarea infractorului, iar în curând vom vedea cum profesorii universitari vor face potecă să dea cu subsemnatul pentru că au coordonat sau validat lucrările cu caracter ştiinţific scrise în mod suspect de rapid de condamnaţii de lux.
Vor veni la audieri şi reprezentanţii editurilor care au publicat aceste cărţi, precum şi funcţionari ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care au propus eliberarea înainte de vreme a deţinuţilor.
Această complicitate a făcut ca nişte infractori condamnaţi prin sentinţe definitive să poată ieşi rapid din închisoare, unde este lesne de bănuit că au condiţii speciale. Ba, unii dintre ei, cum este Cristi Borcea, a făcut chiar şi copii -cu avocata şi cu amanta!
Universitatea din Craiova, prima în top: 59 de cărţi
Zilele trecute, Universitatea din Bucureşti se minuna cum de a fost posibil ca mai multe cadre didactice din instituţie au putut gira cărţile puşcăriaşilor.
La rândul său, Universitatea din Craiova anunţa o analiză drastică a cazurilor de acest fel care au aruncat o pată neagră pe prestigiul instituţiei. Profesorii de la Universitatea din Craiova au coordonat cele mai multe lucrări scrise în închisoare de deţinuţi: 59 din totalul de 400 apărute în ultimii 3 ani.
“Universitatea nu are nicio implicaţie. Cei care au dat astfel de recomandări şi au făcut evaluările le-au făcut în nume propriu. Nu există nicio coordonare din partea profesorilor de la Unversitatea din Craiova. Au dat numai o evaluare cu privire la temă şi la competenţele, la calificarea profesională a celui care va trebui să abordeze tema”, a declarat rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor.
ASE: 33 de lucrări coordonate
În topul ruşinii urmează Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, cu 33 de lucrări coordonate de profesorii săi. Pe locul 3 este o universitate privată, Hyperion, din Bucureşti.
Pe locul 4 se clasează Universitatea Transilvania din Braşov. Presa locală susţine că decanul Facultăţii de Medicină şi unul dintre directorii de departament şi-ar fi dat demisia în urma scandalului.
Nici Politehnica Ecaterinei Andronescu nu e mai prejos
Pe lista ruşinii apare chiar şi Universitatea Politehnică din Bucureşti, patronată de Ecaterina Andronescu – ea însăşi cercetată în două dosare penale.
Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea Ovidius din Constanţa şi Universitatea Babes Bolyai din Cluj sunt, de asemnenea, înfestate cu profesori care i-au ajutat pe puşcăriaşi să scape mai repede din detenţie.
De la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia 4 profesori universitari le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă: Mihai Himcinschi – Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, Sorin Briciu – Şcoala Doctorală de Contabilitate, Mariana Luduşan şi conferenţiarul Ioan Gânfălean, ambii de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale. Rectorul, Daniel Breaz, consideră că aceştia nu au încălcat legea dacă au dat doar o recomandare.
Fără nicio excepţie, conducerile universităţilor se apară spunând că profesorii au girat în nume propriu lucrările scrise de deţinuţi în penitenciare.
UBB, cu disculpări jenante
Astăzi a venit rândul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca să se disculpe: conducerea instituţiei de învăţământ superior susţine, într-un comunicat, că nu a girat nicio lucrare realizată de deţinuţi, recomandările fiind făcute în nume personal de şase profesori care au dreptul şi libertatea de a coordona şi expertiza lucrări ştiinţifice sau artistice.
Conform Cartei UBB, membrii comunităţii universitare au libertatea de conştiinţă şi de exprimare.
”Cadrele didactice universitare, prin urmare şi profesorii UBB, au dreptul şi libertatea, conform legii, de a coordona şi expertiza diferite lucrări ştiinţifice sau artistice, dar îşi asumă întreaga responsabilitate pentru astfel de demersuri. Personalul didactic şi de cercetare are dreptul, conform legii, de a publica studii, articole, volume sau opere de artă, fără restricţii ale libertăţii academice. Conform Cartei UBB, membrii comunităţii universitare au libertatea de conştiinţă şi de exprimare. Universitatea nu a girat nicio lucrare realizată de persoane private de libertate, recomandările fiind formulate în nume personal de către cadrele didactice cărora li s-au solicitat aceste recomandări”, se arată în comunicat.
Şase cadre didactice de la UBB au dat recomandări pentru scrierea de către unii deţinuţi a unor cărţi în penintenciar.
”Toate cadrele didactice au purtat o corespondenţă, în nume propriu, fără a implica universitatea în acest demers”, precizează conducerea UBB.
Instituţia arată că patru sunt cadre didactice active – Florin Bozântan de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Anuţa Buiga, – Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Rusz-Fogarasi Eniko – Facultatea de Istorie şi Filozofie, Salat Levente – Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.
Scuze de doi bani
UBB precizează însă că cei în cauză ”nu au coordonat în vreun fel nicio lucrare ştiinţifică publicată de persoane private de libertate, formulând doar recomandări cu privire la oportunitatea temei propuse pentru realizarea lucrărilor respective, precum şi cu privire la capacitatea profesională a autorilor de a aborda acele teme”.
Scuze sunt găsite şi în cazul celorlalte două persoane, profesorul universitar Gavril G. Neamţu este pensionar din anul 2011, cu prelungire de activitate în domeniul conducerii de doctorat, iar Carmen Mireille Rădoi, directoarea Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, nu are relaţii contractuale cu UBB, fiind retribuită în regim de plata cu ora ca urmare a invitaţiei Facultăţii de Istorie şi Filosofie de a susţine două cursuri la programul de master Managementul Securităţii în Societatea Contemporană.
”Recomandările au avut la bază activitatea profesională anterioară a viitorilor autori, analiza CV-ului, a statutului profesional cu relevanţă în domeniul abordat. Cadrele didactice titulare şi active în UBB nu au fost contactate ulterior pentru a coordona, corecta sau gira lucrări/părţi deja redactate din lucrările propuse”, se mai arată în comunicatul UBB.
Corupţii giraţi
Florin Bozântan a dat recomandare pentru Sabin Ilieşi, încarcerat în Penitenciarul Bistriţa în 2016, condamnat la 3 ani şi 6 luni pentru fapte de corupţie, care a scris cartea ”Biruinţă în suferinţă” în perioada 27 aprilie – 26 mai 2015.
Anuţa Buiga a recomandat 4 cărţi scrise de către Eugen Brădean, închis în 2014 pentru 3 ani în Penitenciarul Jilava, pentru fapte de corupţie – ”Istoricul pieţelor de capital şi rolul acestoara în economie”, ”Rolul instituţiilor financiare internaţionale în stabilitatea economică a unei ţări”, ”Istoricul pieţelor de capital şi rolul acestora în economia unei ţări”, ”Vectorii economici ai României în următorul deceniu”.
Carmen Mireille Rădoi a recomandat cartea ”Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unei tranzacţii”, scrisă de Marin Măciucă, încarcerat în 2013 în Penitenciarul Rahova pe o perioadă de 4 ani pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, şi cartea ”Psihologia negocierilor comerciale internaţionale – stiluri de negociere” scrisă de Mihai Dorinel Mucea, care ispăşeşte o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare în Penitenciarul Rahova pentru constituire de grup infracţional organizat.
Alte două cadre didactice de la UBB, Rusz-Fogarasi Eniko şi Salat Levente, au recomandat cărţile ”Un oraş de pe Mureş, drumuri prin timp”, respectiv ”Managementul campaniei electorale”, scrise de Nagy Zsolt, care a primit în 2015 o pedeapsă de 5 ani în Penitenciarul Rahova pentru fapte de corupţie.
Gavril G. Neamţu a dat o recomandare cărţii ”Sintaxa limbii române – noţiuni fundamentale pentru învăţământul gimnazial” scrisă de Aurica Puşcaş, care execută o pedeapsă de 2 ani în Penitenciarul Gherla pentru fapte de corupţie.