Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces din România. 1 din 3 decese survine din cauza bolilor cardiovasculare. Depistarea precoce a simptomelor și mai ales prevenția au un impact major în reducerea cazurilor de îmbolnăvire.

La Parlament a avut loc, marți, masa rotundă cu tema „Bolile Cardiovasculare şi Diabetul Tip2″.

„Domeniul prevenţiei, pornind de la o informare corectă, de la educaţie corectă, este singurul care poate nu a fost acoperit în ceea ce priveşte patologiile cardiovasculare. Nu numai că unul din trei români moare de o patologie cardiovasculară, ci şi faptul că în România avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de ce se întâmplă la nivel european”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Preşedintele CNAS, Adela Cojan, a arătat că incidenţa diabetului a crescut în România.

„Dacă acum câţiva ani aveam în baza de date în jur de 800.000 de pacienţi cu diabet, deja în primele şase luni ale anului 2022 avem raportaţi 1.100.000 de pacienţi”, a spus Cojan.

Partea bună este că„ s-au făcut paşi importanţi” în sistemul de sănătate în legătură cu managementul diabetului zaharat şi al bolilor cardiovasculare.

„După cum ştiţi, am realiniat tarifele de decontare pentru hemoglobina glicozilată, sunt introduse pachete de prevenţie în cadrul asistenţei medicale primare pentru persoanele sub 40 de ani, la trei ani, şi pentru persoanele peste 40 de ani, anual, în care aceste analize se efectuează în mod gratuit cu posibilitatea de prioritizare la laborator pentru programare în vederea efectuării acestor analize. (…) A fost inclusă afecţiunea diabet zaharat în lista celor şase afecţiuni pentru care, la fel, decontarea serviciilor de investigaţii paraclinice se face peste valoarea de contract”, a mai arătat preşedintele CNAS.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version