UPDATE: Sorina Pintea a revenit cu precizări: ”Eu am spus că vor fi discuții vizavi de modificare, dar nu în sensul scăderii sau diminuării lui (…) Pachetul de bază va fi modificat, dar în sensul suplimentării cu servicii, pentru că, în momentul în care pachetul de bază a fost definit, nu existau acele servicii, pe care trebuie să le introducem. Nici măcar nu este vorba de diminuarea pachetului de bază. Prin aceste modificări, prin introducerea unor servicii noi în pachetul de bază, ne asigurăm că mult mai mulți pacienți vor avea acces la pachetul de bază”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat într-un interviu la Radio Europa Liberă că pachetul de servicii medicale de bază, de care beneficiază gratuit plătitorii asigurării medicale obligatorii, ar putea fi redus. Declarația sa vine la doar două luni după ce, în februarie, ea asigura că “pachetul de bază nu se va restrânge”.

Noul pachet de bază ar urma să fie definit în urma negocierilor pentru normele de aplicare a contractului cadru cu Casa de Asigurări.

Însă, în prezent, o parte dintre serviciile medicale din pachetul de bază, sunt gratuite doar pe hârtie. După prima zi din lună, românii scot bani din buzunar pentru analizele medicale care, teoretic, sunt gratuite. Motivul invocat de unitățile medicale este că “s-a terminat plafonul”.

La fel se întâmplă în cazul diverselor servicii medicale care figurează în pachetul de bază, astfel că pacienții trebuie să aștepte luni de zile pentru a fi programați la proceduri medicale gratuite. 

Modificarea pachetului de bază poate deveni primul pas către introducerea asigurărilor suplimentare sau complementare, admite Sorina Pintea: “Pentru un anumit tip de servicii, cu siguranță este nevoie de asigurări suplimentare. Și atunci vom începe să definim aceste lucruri.”

Sorina Pintea spune că, odată cu pachetul de bază, de care beneficiază gratuit plătitorii asigurării medicale obligatorii, ar urma să fie modificat și pachetul minim de servicii medicale, care se adresează persoanelor neasigurate.

“Prin normele de la contractul cadru vom redefini pachetul de bază, astfel încât să aibă cât mai mulți pacienți acces, dar în condițiile pe care sistemul românesc le oferă în acest moment”, a declarat Sorina Pintea la Radio Europa Liberă.
 
Guvernul a adoptat, luna trecută, o Ordonanță de Urgență ce introduce coplata serviciilor medicale private – ceea ce înseamnă că pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, pacientul va putea “lua cu el” la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv. Măsura înseamnă, teoretic, o creștere în volum a serviciilor medicale decontate prin Casa de Asigurări. 
 
Ministrul Sănătății a declarat, în mai multe rânduri, că 17 milioane de români beneficiază în acest moment de servicii medicale, în condițiile în care doar 5 milioane sunt plătitori de asigurări de sănătate.
 
Pe de altă parte, Sorina Pintea a declarat, luni, la o dezbatere publică pe marginea șpăgilor pe care pacienții le dau în spitale, că “suntel un popor de infractori”.
 
„Nu știu dacă știți, am publicat pe site-ul Ministerului Sănătății modificarea amenzilor pentru măsuri ingienico-sanitare, pentru depășirea timpilor de staționare în Unitatea de Primiri Urgențe. Vă spun foarte sincer, m-a amuzat reacția unora de după și mă gândeam, sper să nu mă citeze nimeni, eu cred că suntem un popor de infractori. În momentul în care se măresc amenzile, protestăm. Păi dacă eu n-am de gând să încalc legea, de ce să fiu supărat că cresc amenzile?”, a declarat ea, la dezbaterea care a fost transmisă inclusiv pe Facebook.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version