Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a explicat vineri toate interdicțiile decise de CNSU, joi, prin Hotărârea nr. 52 și adoptate cu mici modificări de Guvernul Orban.

Noile restricții vor intra în vigoare luni, 9 noiembrie, timp de 30 de zile – edică exact până după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Arafat a explicat motivul pentru care circulația persoanelor este interzisă noaptea, între orele 23.00 – 5.00, în toată țara: „Ăsta e intervalul în care tinerii – mai mult – se deplasează, ies afară, se duc să se viziteze, fac petreceri”.

Sunt, evident, excepții – deplasările la serviciu și pentru asistență medicală – însă persoanele în cauză trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere: „Poate să fie scrisă de mână, poate fi descărcat (de pe Internet – n.r.) și un formular, amândouă sunt valabile”. 

Întrebat dacă, totuși, oamenii se vor vizita și vor face petreceri, secretarul de stat în MAI a precizat că acestea sunt interzise. El i-a îndemnat pe români să-i reclame la Poliție pe cei care încalcă interdicția, deoarece „nu putem să intrăm în casele oamenilor” .

Despre purtarea măștii sanitare, el a avertizat că aceasta este obligatorie atât în spațiile închise, cât și cele deschise, în toată țara, indiferent de rata de infectare.

„Dacă până acum am avut portul măştii în spaţiile deschise reglementat după incidenţă de 1,5, de 3 (cazuri la 1.000 de locuitori – n.r.) şi în spaţiile închise, bineînţeles, rămâne în vigoare obligativitatea, în spaţiile deschise acum va fi generalizat, indiferent de incidenţă. Înseamnă că oriunde suntem în spaţiu public trebuie să fim cu mască şi să respectăm această regulă. Credeţi-mă, aceasta este măsura, poate, care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă este respectată şi sunt convins că va fi respectată, având în vedere că toată lumea ştie, deja, în ce situaţie ne aflăm din punct de vedere al răspândirii virusului”, a susţinut Raed Arafat.

 
Iată declarațiile lui Raed Arafat:

„Cum s-a zis, ieri au fost adoptate la guvern un proiect de hotărâre de guvern și un proiect de ordonanță de urgență a guvernului – bineînțeles, sub rezerva observațiilor care urmează să vină de la Consiliul Legislativ, dacă vor fi observații; dacă nu, atunci ele vor intra în vigoare începând cu ziua de luni și efectul lor – cel puțin al măsurilor naționale, pe care urmează să le enumăr – va avea o durată de implementare de 30 de zile. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare și, bineînțeles, să fie adaptate măsurile în baza rezultatelor pe care le vom avea la evaluarea după 30 de zile. (…)

Dacă până acum am avut portul măştii în spaţiile deschise reglementat după incidenţe de 1,5, de 3 – iar în spaţiile închise, bineînţeles, rămâne în vigoare obligativitatea -, în spaţiile deschise, acum va fi generalizat, indiferent de incidenţă. Înseamnă că oriunde suntem în spaţiu deschis trebuie să fim cu mască şi să respectăm această regulă. Credeţi-mă că aceasta este poate măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului, dacă este respectată. Şi sunt convins că va fi respectată, având  vedere că toată lumea ştie deja în ce situaţie ne aflăm din punct de vedere al răspândrii virusului. Şi vedem şi în alte state, chiar dacă nu suntem în topul statelor ca impact la acest moment – suntem chiar pe al 17-lea sau al 16-lea loc în acest moment -, totuşi, se impun aceste măsuri.

A doua măsură naţională este închiderea magazinelor la ora 21:00. Menirea ei, iarăşi, este limitarea mobilităţii şi a contactului şi reducerea riscului de răspândire. Sunt excepţii, totuşi: livrarea la domiciliu – cine asigură livrarea la domiciliu poate să rămână deschis, asigurând livrarea la domiciliu – farmacii şi benzinării, care rămân deschise.

Limitarea deplasărilor între orele 23:00 şi 5:00 – şi aici sunt excepţii. Dar poate lumea spune „de ce între orele 23:00 şi 5:00?”. Pentru că acesta este intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează să se viziteze, pentru petreceri, inclusiv poate afară, deci… Sunt studii făcute şi în alte state care au arătat că există impact şi aţi văzut că sunt mai multe state care au luat măsuri de restricţionare noaptea a mobilităţii. Va fi restricţionarea între orele 23:00 şi 5:00, cu excepţii, în baza unor documente justificative – fie titlu de călătorie, fie legitimaţie de serviciu, fie adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe propria răspundere, a cărui modelul va fi pus la dispoziţia dumneavoastră, să-l vedeţi.

Excepțiile includ deplasările în interes profesional, pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoțire copil, persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, persoane bolnave sau în cazul unui deces survenit.

Deplasarea în afara localității ce poate să se suprapună cu perioada de 23:00-5:00. De exemplu, un avion care aterizează la 1:00 dimineața; trebuie să ajungi acasă, aici este justificat și singurul lucru pe care trebuie să îl arăți, dacă persoana este întrebată, este dovada călătoriei, care este biletul de avion sau boarding pass-ul sau orice document care arată că, de fapt, ai ajuns la o oră târzie din afară. Ăsta e un exemplu pe care l-am dat. 

Interzicerea reuniunilor cu prilejul petrecerilor, aniversărilor, sărbătorilor în spații deschise sau închise. Bine, aici nu vorbim de membrii unei familii care se întâlnesc între ei în casă, dar petreceri, sărbători, onomastici etc., acestea se interzic, tot pentru reducerea contactului și limitarea mobilității.

A mai fost introdusă o clarificare a ce înțelegem prin terasă. Ați observant, poate, în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă, unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise. S-a pus sticlă, s-au pus diferite tipuri de pereți, pentru a păstra căldura; dar ele devin spații închise. Astfel, definirea clară, astfel încât acelea care se încadrează în definiția spațiilor închise, din Legea 349/2002 –  este legea cu produsele de tutun – există acolo definiție foarte clară, nu trebuia să creăm o altă definiție. „Un spațiu închis este cel care are un acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare”. Deci, orice spațiu care are astfel de descriere se tratează ca spațiu închis, și atunci se aplică regula spațiilor închise din restaurante, după incidențe, care rămân valabile – capacitatea redusă, dacă incidența e între 1,5 la mie sau peste 3 la mie, între 1,5 și 3 sau peste 3 la mie -, și atunci aceste spații nu pot fi tratate ca terase în spații deschise.

Interzicerea funcționării piețelor, târgurilor, bâlciurilor, excepție fiind piețele agroalimentare în spații deschise, care rămân funcționale, cu respectarea regulilor de distanțare, purtarea măștii și a regulilor de igienă.

Decalarea obligatorie a programului de muncă în cel puțin două grupe, la interval de cel puțin o oră, urmând să se efectueze verificări din partea Ministerului Muncii. Aici, din nou, noi am mai zis că unde e posibil, să se facă; acum, chiar devine obligatoriu acest lucru acolo unde angajații sunt peste 50 la număr. Sub 50 la număr, nu; peste 50 la număr trebuie făcut acest lucru și, bineînțeles, asta înseamnă să reducem impactul asupra transportului public în comun și, din nou, asupra contactului între persoane și răspândirea virusului.

A fost emisă o ordonanță de urgență privind organizarea obligatorie a muncii la domiciliu sau telemuncă, la activitățile unde este posibil acest lucru. Deci, este obligatoriu ca orice instituție publică sau privată să facă analiză și orice activitate ce poate fi desfășurată prin telemuncă sau la domiciliu să se desfășoare în acest fel.

Crearea posibilității ca, prin ordin al ministrului Educației – tot prin ordonanță de urgență –  să se poată dispune suspendarea activităților școlare care presupun prezența fizică și continuarea lor în sistem online. Creșele și afterschool-urile rămân deschise. Chiar dacă în hotărârea CNSU propunerea a fost generală, în cadrul ședinței de guvern au fost discuții asupra acestei teme și a rămas că afterschool-ul și creșele rămân deschise. În rest, ministrul educației, în urma ieșirii ordonanței, va emite ordinul general de trecere a școlilor la învățământ sau la clase online. De ce a fost necesar acest lucru? Până acum am avut un mecanism, dar mecanismul era pentru școlile individuale – adică consiliul de administrație constată împreună cu DSP, cu inspectoratul școlar, propun la Comitetul pentru situații de urgență, dar asta era pentru luarea unor decizii la nivel local. Acum, fiind o decizie generală de trecere la pregătire online, atunci este necesar să se ia o măsură națională și aici se creează mecanismul prin care ministrul educației poate, într-o bază legală, pe baza unei ordonanțe, să emită acest ordin și să treacă învățământul în online.

Totodată, ieri s-a aprobat ordonanța de urgență privind stocurile strategice, modificarea anexei lor și a echipamentelor care se achiziționează prin ONAC pentru stocurile strategice și prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. S-au adăugat următoarele tipuri de echipamente:

  • ventilatoare pentru ventilație noninvazivă. Ce înseamnă asta: la acest moment avem ventilatoare performante care pot să facă ventilație invazivă, adică persoane intubate, sau noninvazivă, pe baza de mască sau de cort, cum se spune; ca să creștem capacitatea, există tipuri de ventilatoare care fac numai ventilație noninvazivă şi cu asta nu mai trebuie să ocupi un ventilator ultraperformant cu un pacient care are nevoie numai ventilație neinvazivă; aici vorbim de 1.500 de bucăți, la aceasta fază;
  • sisteme de livrare oxigenoterapie în flux mare – 1.000 de bucăți;
  • concentratoare de oxigen – care ne permit să creștem capacitatea de oxigen în spitale fie prin achiziție de concentratoare de oxigen individuale, care concentrează oxigenul din atmosferă şi îl livrează pacientului, sau concentratoare mari, care pot fi conectate la mai multe paturi și să asigure oxigenarea pacienților într-un salon care nu avea oxigen; vorbim aici de 3.000 de concentratoare de oxigen individuale și 50 de mare capacitate, în faza asta;
  • analizoare portabile pentru gaze sanguine și electroliți – 500; şi aici: acum avem unități mobile, modulare care s-au înființat; le trebuie inclusiv aparatura pentru analize foarte importante pentru terapie intensivă, care analizează concentrația de oxigen – nu numai pulsoximetrul, ci mult mai profund; pentru colegii de la terapie intensivă sunt foarte importante – presiunea parțială de oxigen, statusul electroliților echilibrului acidobazic… nu intru în aceste amănunte, dar vreau să se înțeleagă că aceste analizoare sunt foarte importante pentru colegi și, în loc să fugă cu analizele în spital, în contextul epidemiologic care îngreunează acest lucru, se iau astfel de echipamente pe care să le folosească în astfel de unități;
  • aspiratoare portabile de secreții – 500 de bucăți;
  • teste rapide antigen, care urmează să fie folosite conform indicațiilor, care sunt în mod deosebit pentru persoanele simptomatice – 3.000.000 de bucăți de teste;
  • măşti chirurgicale – pentru că în stocurile strategice aveam doar măşti FFP 2, FFP 3, şi este necesar să includem şi măştile chirurgicale pentru anumite categorii de personal din structurile noastre – 50 de milioane de bucăți;
  • seringi, 10 milioane de bucăți – şi la acestea, motivația lor este pregătirea pentru campania de vaccinare, oricând va fi ea – în cazul în care începem, bineînţeles, vaccinarea pentru SARS-COV 2 -, şi atunci o cantitate de seringi va trebui să fie disponibilă, pentru că este posibil ca aceste vaccinuri să nu vină cu doze unice, ci să vină multidoze şi să trebuiască să tragi pentru fiecare pacient, să administrezi şi să înlocuiești seringa ş.a.m.d., aşa că ne pregătim, ca să nu ajungem să ne confruntăm cu o criză de achiziție de seringi la momentul respectiv.

Total, suma preconizată necesară pentru aceste cantități este de 67 de milioane de euro, dar bineînţeles asta este doar o estimare, şi urmează să vedem care vor fi prețurile în urma negocierilor.

A mai fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru contribuția României la Coaliția pentru inovarea pregătirii epidemiologice din cadrul Comisiei Europene, pentru dezvoltarea şi achiziția anticipată de vaccin anti-COVID. Este o tranșă din suma cu care România participă cu alte state membre ale UE şi este în valoare de 200.000 de euro, care a fost aprobată ieri”.

La final, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a prezentat actele normative adoptate de Guvernul Orban în ședința de joi seară, care a fost prezidată de președintele Klaus Iohannis – primul care a anunțat noile interdicții.

VIDEO. Circulația interzisă noaptea, toate școlile – online, angajații – la telemuncă. Dar alegerile se țin la termen!
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version