”Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evalare internaţională. (…) Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”, a minimalizat, marți, ministrul Educației, Monica Anisie, rezultatul catastrofal al elevilor români care au participat la testele PISA. 

Aceste teste au arătat că unul din doi elevi nu înțelege ce citește. Este cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani la PISA: analfabetismul funcțional raportat de OECD pentru țara noastră a urcat la 44%, în numai 3 ani, față de 39%, indicat în anul 2015.

UPDATE: Europarlamentarul Dacian Cioloș a taxat declarația Monicăi Anisie:

Cioloș: Seninătatea doamnei ministru a Educației ne dă fiori

Anisie a susținut că rezultatele la testele PISA nu reprezintă o imagine a întregului sistem de educație din România.

“Analiză, nu inspecție” la școlile unde au fost testați elevii

“Vom face o analiză” a școlilor care au participat la PISA 2018, a anunțat ministrul, într-o conferință de presă, asigurând însă că nu va fi o inspecție. 

“Analiză nu înseamnă că este o inspecție. A analiza o situație înseamnă să vedem care sunt factorii care au influențat (…). Nu aș generaliza: nu aș spune că este o problemă chiar peste tot“, a spus ea, întrebată de ce inspectează aceste școli selecționate de organizația internațională OECD, care a realizat o eșantionare care să fie reprezentativă la nivelul întregii țări. 

Simona Vela: ”Rezultatele nu sunt spectaculoase, sunt în tendința ultimelor rezultate”

La rândul său, Simona Vela, cercetător în cadrul Institutului de Științe ale Educației care s-a ocupat de testele PISA, a încercat să minimalizeze catastrofa.

Vela a spus că scopul testării PISA este nu să ne comparăm cu alte țări, ci să ne comparăm cu noi înșine, să ne comparăm longitudinal cu noi și cu rezultatele anterioare. ”Eu aș spune ca rezultatele nu sunt spectaculoase, sunt în tendința ultimelor rezultate”, a insistat ea.

Declarația integrală a ministrului Educației:

”Nu am fost adepta memorării comentariilor”

”Ca profesor de limba română, nu am fost adepta niciodată a memorării comentariilor și întotdeauna mi-am dorit ca elevii mei să-și dezvolte gândirea critică și ei să realizeze acele comentarii de text, eu nici măcar nu le spun comentarii, pentru că vorbim despre o interpretare a unui text literar. Le-am dezvoltat această competență și de aceea când au fost făcute planurile cadru pentru gimnaziu am militat pentru introducerea gândirii critice”, a mai spus Monica Anisie.

Ministrul se gândește să modifice structura examenelor naționale: ”Dar poate ne trage și un semnal de alarmă acest rezultat pentru construcția subiectelor de la Evaluarea Națională, construcție care este deja publică pentru anul acesta școlar. Poate anul viitor ne gândim mai mult la modul în care cnstruim subiectele și ce anume competență poate să dezvolte copilul”.

”Poate reintroducem o oră de lectură”

Monica Anisie ia în calcul și introducerea unei ore de lectură, pentru ca elevii să înveţe să interpreteze un text.

“Noi trebuie să găsim soluţii în aşa fel încât la orele de limbă şi comunicare, fie în limba română, fie într-o limbă străină, să-i învăţăm pe copii să descifreze textul şi să-l interpreteze. Simpla lectură a textului nu este suficientă. Asta este de fapt problema. Ştiţi că mai demult exista acea oră de lectură. Nu întâmplător era introdusă, tocmai pentru că acea oră era dedicată exclusiv, pe de o parte, lecturării textului, apoi interpretării lui, înţelegerii, deci toate etapele erau parcurse în acea oră distinctă faţă de cea de limbă şi comunicare. (…) Poate în situaţia în care ne aflăm acum, în care va trebui să regândim planurile cadru şi programele, poate pe baza documentării ştiinţifice pe care acum o avem la bază, ne putem raporta la ea şi poate este de luat în calcul să avem o astfel de oră de lectură. Este important să înţelegi şi să interpretezi, pentru că dacă ştii să citeşti cum trebuie un text poţi să rezolvi şi o problemă la matematică, de exemplu”, a afirmat Anisie.

Monica Anisie a anunțat că va pilota masteratul didactic din anul universitar următor, în 5 universități, acesta fiind introdus în Legea educației de fostul ministru Funeriu încă din anul 2011, fără însă a fi aplicat de guvernele PSD Ponta, Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version