Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în următoarele două luni vor ajunge în țară peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, iar protestatarii să țină cont că imunizarea este singurul mod în care obținem „Jos Pandemia”.

„Putem să scăpăm de pericol prin vaccinare. În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin. Asta înseamnă că o mare parte dintre românii care vor vrea să se vaccineze vor putea să se vaccineze în condiţii cât se poate de decente aproape de casa lor, în perfectă siguranţă. Trebuie doar să vrea şi câteodată să fie ajutaţi să se înscrie şi îi rog pe toţi cei care pot să îi ajute pe alţi semeni, fie că vorbim despre medici de familie, fie că este vorba despre părinţii, bunicii dumneavoastră, fie că este vorba despre vecini, dacă puteţi să îi ajutaţi să se înscrie la vaccinare şi să meargă să se vaccineze. Vor fi destule doze de vaccin în următoarele luni pentru toată lumea”, a precizat el, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății.

Voiculescu a menționat că „ieri, în Londra a fost prima zi fără nici un deces, datorită campaniei de vaccinare. Asta ne dă speranță”.

„Singurul fel în care obţinem jos pandemia este acesta, prin vaccinare şi prin protejarea noastră şi a semenilor noştri în perioada imediat următoare. Dacă respectăm măsurile de siguranţă şi nu le-aş mai spune atât restricţii, cât măsuri de siguranţă care să ne protejeze pe noi şi în special pe cei mai vulnerabili pe cei vârstnici, pe cei cu alte boli protejându-i, câştigăm timp pentru vaccinare”, a insistat ministrul Sănătății.

„Nici în războaie nu se atinge nimeni de medici, asistente, infirmieri”

Despre protestele anti-restricții, Voiculescu s-a declarat „consternat și furios, și nu din cauza protestelor în sine, care pot avea justificări, ci pentru că s-a ajuns prea departe cu violența și agresivitatea la adresa medicilor”.

„Acest lucru nu e acceptabil. Nici în războaie nu se atinge nimeni de medici, asistente, infirmieri, cei care au grijă de oameni. Cei care au fost ieri noapte în curțile spitalelor din Bacău, Galați, au greșit. Medicii și asistentele nu se așteaptă să fie înjurați. Ei se luptă pentru viața oamenilor. Ignoranța nu justifică astfel de acțiuni”, a continuat el.

„Vrem o țară ca afară”, dar acolo sunt restricții mai dure

Ministrul a arătat că măsurile sanitare din România nu sunt mai dure decât alte țări, ci mai relaxate:

„Sperăm ca acest al treilea val să fie ultimul hop înainte de a ne relua viața de zi cu zi. A fost un an foarte greu pentru foarte mulți români. Sunt mulți care și-au pierdut joburile, afacerile, sursele de venit. Putem înțelege cu toții. Dar măsurile de protecție luate de România nu sunt mai dure, mai drastice decât alte țări – dimpotrivă, sunt mai relaxate. Când spunem „Vrem o țară ca afară”, ei bine, orice țară de afară are restricții mai dure decât ale noastre”.

Transferul pacienților, cât mai aproape de casă

„Ordinul 434, semnat și pus în transparență, rezolvă câteva probleme ale pacienților: transferul pacienților la distanțe mari de casă. Am încercat să aranjăm lucrurile ca transferul să se facă cât mai aproape; pacienții care au și alte afecțiuni cronice/acute pe lângă Covid nu vor mai trebui transferați în spitale suport Covid, ci vor primi automat asistență. Creștem cu aproximativ 400 numărul paturilor ATI. Redefinim fluxurile din spitale pentru pacienții non-COVID. Definitivăm normele de aplicare pentru testarea direct în farmacii. Vom livra prin DSP-uri gratuit către farmacii kiturile de testare, farmaciile își pot stabili un cost de testare, care sunt sigur că va fi unul competitiv”, a mai spus Vlad Voiculescu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version