Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunțat miercuri, după ședința de Guvern, că va trimite Corpul de control și reprezentanții DSP să verifice dacă centre de vaccinare anti-COVID-19 respectă strategia, el acuzând că 30% din imunizări „s-au făcut în afara platformei” înființate special de STS.

Este vorba despre vaccinare „peste rând”, ministrul afirmând că, în perioada 15 – 23 ianuarie, s-au vaccinat 1.353 de persoane care erau eligibile, de fapt, pentru etapa a treia.

„Trebuie să transparentizăm procesul. Prima dată am descoperit, între 15-23 ianuarie, în registrul de vaccinare sunt 1.353 de persoane vaccinate marcate ca eligibile pentru etapa a treia. Ar putea fi eroare de introducere a datelor sau cineva chiar a sărit peste rând. Ştim din presă că lucrul acesta s-a mai întâmplat”, a spus ministrul.

Apoi, Vlad Voiculescu a aflat că diverse instituții, fără să le nominalizeze (MAI, BNR, Curtea de Conturi, Ministerul Apărării etc.) și-au făcut centre separate de vaccinare. „E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie. Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic”, a spus el.

„Am vorbit cu premierul pentru introducerea de sancțiuni, dacă strategia de vaccinare nu este respectată la centre. În acest moment putem să îi asigurăm de avertismente disciplinare, în curând vom putea vor de sancțiuni”, a avertizat ministrul Sănătății.

Până miercuri la ora 12,00 erau vaccinate 530.000 de persoane.

„40.000 deja au făcut şi rapelul. 40.000 de persoane sunt protejate împotriva COVID-19. (…) În momentul acesta, cifrele nu arată rău. Suntem în top 10 la nivel european de vaccinări la mia de locuitori. Sunt lucruri care trebuie îmbunătăţite”, a arătat Vlad Voiculescu. 

Iată cele mai importante declarații ale ministrului Vlad Voiculescu:

„Știm că unii au sărit peste rând.

În momentul acesta avem mai puține doze de vaccin decât am avea nevoie. E necesar ca autoritățile să nu rămână pasive la inechități.

În principiu și în practică trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabile.

Suntem în curs de a verifica situaţia. Se vor face echipe mixte de control formate de către Corpul de control al Ministrului Sănătăţii şi direcţiile de sănătate publică pentru a verifica cum stau lucrurile în fapt la nivelul centrelor de vaccinare.

România nu poate să fie un sat fără câini. Am vorbit cu premierul pentru introducerea de sancțiuni, dacă strategia de vaccinare nu este respectată la centre. În acest moment putem să îi asigurăm de avertismente disciplinare, în curând vom putea vor de sancțiuni.

Vulnerabilități: 30% din vaccinări sunt în afara platformei de vaccinare. Sunt oameni care merg în centre sau centre care nu sunt bine informatizate. Faptul că oamenii nu se programează în platformă și merg direct la centru reprezintă o vulnerabilitate pe care i-am semnalat-o dr Gheorghiță și care trebuie remediată cât mai rapid. 30% este mult.

Avem mai multe centre cu circuit închis decât centre cu circuit deschis. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există HG sau hotărâre a MS care să fi aprobat așa ceva. Fie merg mai multe vaccinuri câtre centrele închise, care nu sunt deschise populației.

MS va reevalua toate centrele din subordinea sa și vom transmite celorlalte instituții care au centre să facă același lucru. Fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem. O excepție ar fi să păstrăm puține centre pentru rapelurile din spitale.

E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie.

Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic.

Aceste două teme nu sunt singurele relevante pentru oamenii din România. sunt probleme aproape în fiecare spital care nu suferă amânare.

În luna de zile de când noua echipă a MS a stat mai degrabă la lucru, suntem acolo până târziu pentru a aborda fiecare problemă a oamenilor din România legate de sistemul sanitar.

Sunt spitale închise pentru bolnavii cronici. Pandemia ne-a făcut rău tuturor și mai ales celor care nu au avut acces la servicii medicale”.

Ministrul a fost însoțit de secretarul de stat în MS, Andreea Moldovan, care a declarat:

„Vin din teren, din spital care a tratat pacienți COVID. Vin cu empatia celui care a văzut ce înseamnă boala și cu dorința de a ajuta ca pandemia să fie înfrântă cât mai rapid.

Încep să văd acea luminiță pe care trebuie să o urmez.

Focusurile principale momentan: gestionarea crizei COVID și ameliorarea indicilor de raportare a infecțiilor, în paralel cu creșterea capacității de testare.

Vrem să creștem capacitatea de testare.

Alături de colegii din INSP, de medici, am discutat în ultimele zile foarte ferm vizavi de modificarea unor indici de raportare care să ne arate fiabil cum stăm. Vom supune dezbaterii celorlalte foruri acești noi indicatori.

În paralel, dorim și suntem conștienți că e absolut important să creștem capacitatea de testare, astfel încât să știm incidența reală. În condițiile în care în toate țările europene noile cazuri cresc rapid, noile tulpini devin circulante, se impune să ținem garda de sus.

Raportul ECDC din 21 ianuarie ne ridică nivelul de alertă de la ridicat la foarte ridicat.

Am discutat mult despre testarea din școli, pentru că ne dorim cu toții să reînceapă școlile. Dar acest lucru trebuie făcut în siguranță. Pentru acest lucru avem în vedere testarea rapidă cu teste antigen. Testarea se va adresa și cadrelor didactice.

S-a lucrat doi ani de zile la un ordin de MS pentru problemele de igienă din spitale. Ordinul e lansat spre dezbatere. Ne ajută foarte mult să știm ce avem de făcut în spitale”.

Întrebări și răspunsuri:

Cum veți crește capacitatea de testare?

Andreea Moldovan: Testarea ia în calcul nu doar testele PCR, ci și testele antigen rapide cu calitate suficient de bună. Există însî o latență de a testa și raporta. unul dintre focusuri e de a sublinia importanța testării.

Sunt mulți oameni care își fac testarea la domiciliu și nu se raportează.

Metodologia de testare e pusă în ordine din 30 decembrie 2020. Doar că se accentuează importanța testării și se vor lărgi spațiile medicale sau spațiile unde se fac testări.

Încă 3 teste pozitive cu noua tulpină: două aparțin focarului din școală, un test e la o persoană tânără, caz nou. Este în stare generală bună, carantinată la domiciliu, împreună cu prietenul confirmat pozitiv. urmează să se facă ancheta în focar.

Peste 1300 de persoane au fost vaccinate deși erau eligibile în etapa a treia. Cum a fost posibil?

Vlad Voiculescu: E o problemă cauzată de cele două platforme care funcționează în paralel. Sunt persoane trecute pe un caiețel.

De aceea e o vulnerabilitate că 30% din cei vaccinați nu trec prin platforma de vaccinare.

Undeva în luna martie, vom discuta despre capacitate de vaccinare și mai puțin de număr limitat de vaccinuri și cine se bagă în față.

Ați avut discuții cu coordonatorul campaniei?

Vlad Voiculescu: Per total, campania merge bine, avem peste 500.000 de persoane vaccinate. Dar sunt probleme și nu trebuie să ne facem că nu există. Trebuie să fim transparenți. e tipul de discuție pe care ar trebui să o aibă orice responsabil public.

Ar trebui cei de la MS să fie lăsați să se implice mai mult în campania de vaccinare?

Vlad Voiculescu: În cadrul activității CNCAV, cei de la MS s-au implicat și există discuții în fiecare zi. Lucrurile sunt cât se poate de transparente și colegiale.

Nu există tensiuni și nu a fost nicio discuție despre schimbare dlui Gheorghiță. Face o treabă bună și îi urez să o facă în continuare.

Ce cuprinde ghidul pentru școli?

Andreea Moldovan: Ghidul e foarte avansat. Testarea va include testarea copiilor simptomatici dacă totuși ajung la școală. Fac apel la părinți să nu lase copiii cu simptome să meargă la școală.

Dacă testul e pozitiv, se vor anunța părinții, DSP.

Se vor testa toți copiii cu simptome.

Susțineți înăsprirea restricțiilor?

Andreea Moldovan: Noi am avut o discuție în MS pe baza recomandărilor ECDC. Poate la nivelul țării suntem la un platou, dar văzând tot ce se întâmplă în jur, clar e un nivel de alertă și pentru noi.

Se raportează în continuare testele PCR. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare și nu se raportează.

Plus că erau excluse anumite comunități închise de la raportare, care nu se practică și care trebuie să fie adăugat la calculul incidenței.

Orice ascundere a realității nu face bine.

Noi am terminat azi documentul respectiv și urmează să discutăm zilele următoare și cu celelalte foruri și să se ia decizia.

Cu acești indicatori se poate ști situația din țară și eventuale măsuri nu trebuie să le vedem ca restricții, ci ca măsuri care ne ajută să ținem situația sub control.

Considerați că redeschiderea restaurantelor e benefică în momentul de față?

Vlad Voiculescu: Cred că poziția noastră a fost cât de limpede se poate.

Cred că noi toți trebuie să fim precauți. Și la nivel personal, și la nivel profesional. Dacă aș avea un restaurant, m-aș gândi de două ori.

Doriți modificarea pragurilor pentru restricții?

Andreea Moldovan: Prin modificarea acestor indicatori dorim să venim cu o imagine corectă. Aceste măsuri sunt menite să protejeze populația.

Nu spun că indicatorii se vor modifica astfel încât să vină la o închidere totală.

Vlad Voiculescu: Nu este o decizie politică. Deciziile politice trebuie să se baze pe date, opinii ale specialiștilor. Asta facem acum.

Vorbim despre un război cu acest virus, Strategia, măsurile trebuie adaptate. Măsurile trebuie adaptate la dinamică.

Întotdeauna trebuie să ne bazăm pe cifre care ne arată realitatea și să consultăm opiniile experților, de la noi sau ECDC.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version