Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că personalul medical cunoștea situația infecțiilor nosocomiale din spitale dar nimeni nu avea interesul să se raporteze nivelul real al acestora, deoarece managerii riscau să fie “dați afară”.

vlad voiculescu 0

Principala piedică în raportarea reală a infecțiilor nosocomiale o reprezintă faptul că în contractul managerilor de spitale sunt prevăzute măsuri punitive dacă infecțiile depășesc un anumit nivel.

“Respectivul manager poate fi dat afară dacă depășește un anumit nivel al infecțiilor nosocomiale. Așa încât nimeni nu avea interesul să se raporteze nivelul real al infecțiilor nosocomiale. Când un spital raportează aceste infecții nosocomiale, ar trebui ajutat să îmbunătățească condițiile și să îmbunătățească siguranța pacientului în acel spital”, a explicat Vlad Voiculescu.

Ministrul a anunțat că în noul contract de management pentru șefii de spitale vor fi noi prevederi, printre care obligativitatea raportării reale a infecțiilor nosocomiale și faptul că siguranța pacientului va avea un loc de frunte, dar a adăugat că vor trebui ‘întărite’ și mecanismele de control ale statului, întrucât nimănui nu îi mai este ‘frică’ de Sanepid.

“Raportările vor trebui să fie cele reale. Vor exista o serie de măsuri. Nu vorbim numai de sancționarea managerului. (…) Vorbim despre mecanisme de control ale autorităților statului. În anii ’90, atunci când venea Sanepidul la un butic sau spital, era un eveniment important. Toată lumea se pregătea pentru asta și tuturor le era frică. Nu mai sunt multe spitale cărora să le fie frică de Sanepid, nu mai sunt nici multe chioșchiuri cărora să le fie frică de Sanepid. Asta ne arată că mecanismele de control ale statului au slăbit și ele trebuie întărite din nou”, a mai afirmat Voiculescu.

Pachetul legislativ privitor la managerii de spitale va fi gata în luna noiembrie iar primele documente urmează să fie lansate în perioada imediat următoare, a anunțat Voiculescu în urmă cu 4 zile.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version