În câteva zile, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) va da un verdict pe suspiciunea de plagiat în cazul ministrului Internelor, Petre Tobă.

toba, ciolos

Mircea Dumitru, ministrul Educației, a vorbit despre acest plagiat într-un interviu pe site-ul Republica.ro.

Întrebat despre raportul dat de Universitatea Națională de Apărare “Carol I”, care îi găsește circumstanțe atenuante lui Tobă, ministrul Educației a precizat că “anumite fragmente din raport sunt contrariante”.

“Am citit în acele fragmente că, pe de-o parte, se acceptă că există similitudini, ceea ce înseamnă că există asemănări care merg până la identitate între fragmente din teza domnului Tobă și alte lucrări. Deci se acceptă că există similitudini pe pagini întregi, probabil că sunt sute de pagini care sunt în această situație, dar verdictul final al Comisiei, respectiv al conducerii universității care își asumă verdictul, este acela de neplagiat. Este o chestiune care, cel puțin la prima vedere, este contradictorie. Și această contradicție poate fi rezolvată într-un singur fel. Ori spui că e vorba de un plagiat, pentru că similitudinea către această idee te duce, ori ai o explicație, nu știu care ar fi aceea, nu-mi dau seama în momentul de față, pentru acele similitudini. Nu pot fi susținute în același timp și neplagiatul, și ideea de similitudine care merge până la identitate. Nu e vorba doar despre asemănare, ci identitate între texte care au apărut înaintea tezei de doctorat a domnului Tobă și fragmente lungi, calupuri, pagini etc. din teza de doctorat a domnului Tobă. Ceea ce sigur te conduce la ideea că este vorba despre un plagiat”, a spus Mircea Dumitru.

Ministrul Educației a precizat că nu dorește, prin declarația sa, să interfereze cu acest proces de evaluare și să-i influențeze pe cei care sunt chemați să se ocupe, potrivit legii, de analiza suspiciunii de plagiat.

Teza de doctorat intitulată „Poliţia Română, forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale” a fost susținută de Petre Tobă la sfârșitul anului 2010.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version