Lumea Științei și nu numai este în doliu, după ce s-a anunțat, miercuri dimineața, decesul fizicianului englez Stephen Hawking.

Considerat unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani și devenit celebru grație teoriei prin care a indicat originea universului, Hawking a încetat din viață la vârsta de 76 de ani, la reședința sa din Cambridge.

Anunțul decesului său a fost făcut de cei trei copii ai săi, Lucy, Robert și Tim. Aceștia au precizat că “a fost un mare om de știință și un om extraordinar. Activitatea lui și moștenirea lăsată vor dăinui timp de mulți ani. Inteligența și umorul său au inspirat oameni din întreaga lume”.

Stephen Hawking a fost diagnosticat în 1963, la 21 de ani, cu scleroză laterală amiotrofică. Inițial i s-a spus că nu mai are decât maxim doi ani de trăit.

Dar ambiția l-a făcut să își valorifice până la ultima suflare titlul de doctor în fizică obținut la numai 20 de ani la Trinity College din Cambridge.

A fost căsătorit de două ori, cu Jane Wilde și Elaine Mason. A obținut numeroase premii internaționale și a publicat zeci de lucrări, cele mai cunoscute, precum “Scurta istorie a timpului”, “Visul lui Einstein și alte eseuri” sau “Universul într-o coajă de nucă”, fiind traduse și în limba română.

Și asta în ciuda faptului că încă din anii ’60 a început să aibă dificultăți tot mai mari în a se deplasa, iar din anii ’70 a început să-și piardă vocea. În schimb, Hawking a reușit să dezvolte alte abilități care i-au permis să-și continue munca.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version