Partidul Conservator al Theresei May a ieșit câștigător la alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie, dar fără să obțină majoritatea absolută, potrivit rezultatelor parțiale.

Astfel, potrivit numărătorii voturilor de până joi dimineață, Partidul Conservator a obținut 314 fotolii (față de 330 în precedentul parlament), laburiștii – 266 (obținând 34 în plus), Partidul Național Scoțian – 34 (pierde 22 de mandate față de precedentul parlament) iar liberal-democrații, 14 (au câștigat 6 mandate în plus).

Numărătoarea voturilor continuă ia rezultatele oficiale sunt așteptate în cursul zilei de joi și vor indica modul în care Londra va negocia ieşirea din Uniunea Europeană. .

Pentru a-şi asigura majoritatea în Camera Comunelor, un partid are nevoie de 326 de locuri din totalul de 650.

Aproximativ 46,9 milioane de britanici din totalul de peste 65 de milioane au putut vota, joi, în cadrul alegerilor parlamentare la care au participat 3.304 candidaţi, în 650 de circumscripţii electorale.

“Țara are nevoie de o perioadă de stabilitate”, a spus Theresa May, în prima sa declarație de după aflarea rezultatelor parțiale.

Premierul britanic s-a adresat public după ce a aflat că și-a păstrat mandatul de deputat de la Maidenhead: “Indiferent de rezultate, Partidul Conservator va asigura stabilitate, astfel încât să putem merge cu toții împreună, înainte”.

Liderul laburist Jeremy Corbin i-a cerut însă demisia Theresei May, deși partidul său s-a plasat pe locul secund. “Sunt mândru de rezultatele din această noapte. Poporul a votat pentru speranță și pentru a întoarce spatele austerității. (…) Theresa May a pierdut posturi de deputat, voturi, sprijin și încredere. Cred că e destul ca să plece”, a declarat el, în primul său discurs de la închiderea urnelor.

Cum funcţionează Parlamentul britanic

Parlamentul britanic este bicameral, fiind compus din Camera Lorzilor, cu 760 de membri, şi Camera Comunelor, cu 650 de membri. Alegerile se organizează numai pentru Camera Comunelor, fotoliile Camerei Lorzilor fiind ocupate prin moştenire sau prin numiri (de către Regină).

Mandatele din Camera Comunelor au o durată de 5 ani. Pe teritoriul Marii Britanii, membrii Camerei Comunelor se aleg prin sistem majoritar cu un singur tur de scrutin, organizat în 650 de circumscripţii uninominale (533 de locuri – Anglia, 59 – Scoţia, 40 – Ţara Galilor şi 18 – Irlanda de Nord).

Un partid politic are dreptul la un singur candidat în fiecare circumscripţie electorală. Candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi este ales în Parlament. Majoritatea candidaţilor care ajung în Parlamentul Marii Britanii obţin mai puţin de 50% din voturi. Ei au, pur şi simplu, mai multe voturi decât adversarii lor. Partidele politice britanice pot câştiga o majoritate parlamentară substanţială pe baza unei minorităţi a votului naţional total.

Este chiar posibil ca un partid să obţină mai puţine voturi, la nivel naţional, decât un partid rival, şi cu toate acestea să aibă în final mai mulţi parlamentari. Explicaţia stă în modul de distribuţie a voturilor în circumscripţii. Un partid a cărui susţinere numerică este puternic concentrată în câteva zone va avea probabil o performanţă mai slabă decât un partid a cărui bază de susţinere este distribuită mai echilibrat.

Pentru a vota la alegerile parlamentare din Marea Britanie, o persoană trebuie să aibă cel puţin 18 ani, să fie în Registrul Electoral, să aibă cetăţenie britanică, să fie rezident la o adresă din Marea Britanie (sau să locuiască în străinătate, dar să fi fost înregistrat pentru a vota în Marea Britanie în ultimii 15 ani) şi să nu aibă interdicţie de vot din partea unei instanţe.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version