Alegerile pentru Primăria din Chișinău, câștigate cu 52,08% de pro-europeanul Andrei Năstase, au fost anulate marți noapte de o judecătoare cu doar 2 ani de experiență, dintre care unul petrecut în concediu de maternitate.

Rodica Berdilo, magistrata Judecătoriei Centru care a declarat, marți noaptea, invalide alegerile locale din Chișinău, a fost numită în funcție la 23 mai 2016, pe un termen de 5 ani, printr-un decret al fostului președinte Nicolae Timofti, conform site-ului magistrat.md, Berdilo 

La nici trei săptămâni de la numirea în funcție, 7 iunie 2016, Berdilo a fost suspendată din funcţia deţinută, pe perioada aflării în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la atingerea vârstei de 3 ani. Deși concediul acesteia urma să fie până la 25 octombrie 2017, în data de 21 aprilie 2017 magistrata a revenit la muncă, potrivit cotidianul.md, citat de Hotnews.

Decizia de anulare a alegerilor nu este definitivă, iar Andrei Năstase, candidat al Partidului “Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), a anunțat că o va contesta la Curtea de Apel. 

Într-un asalt fără precedent al pro-rușilor, el a fost găsit vinovat de justiție, săptămâna trecută, că ar fi încălcat Codul electoral, deoarece a îndemnat cetățenii să iasă la vot în ziua alegerilor.

Curtea de Apel Chișinău a decis, în urma unei contestații depuse de Partidul Socialiștilor, că îndemnul de participare la vot lansat de Năstase reprezintă agitație electorală.  

La Chişinău au fost organizate alegeri locale anticipate în condiţiile în care postul de primar a rămas vacant după ce Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, fiind suspendat din cauza dosarelor sale penale.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version