Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cătălin Cîrstoiu și-a anulat toate ieșirile publice, după ce a fost reclamat la DNA și ANI de Emanuel Ungureanu / JUSTIȚIE: Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Petre Roman și Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei / ANM: Vreme extrem de caldă până miercuri, apoi temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin, a murit la 47 de ani întemnițat în Siberia

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în Siberia, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară îndepărtată în zona arctică, unde ispășea, în condiţii extrem de dificile, o pedeapsă de 19 ani de detenţie, pentru „extremism”.

„La 16 februarie 2024, în centrul penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A.A. s-a simţit rău după o plimbare şi aproape imediat şi-a pierdut conştienţa. (…) Cauzele morţii sunt în curs de a fi stabilite”, a indicat Serviciul penitenciar al regiunii Iamalo-Neneţ într-un comunicat.

Personalul medical a fost chemat, dar nu a reuşit să îl resusciteze pe Navalnîi. „Au fost efectuate toate procedurile de reanimare necesare, dar nu au dat rezultat pozitiv. Medicii urgentişti au constatat decesul pacientului. Cauzele morţii urmează să fie stabilite”, precizează acelaşi serviciu.

Cine a fost Navalnîi

Alexei Navalnîi a fost inamicul nr. 1 al președintelui Vladimir Putin pe scena politică din Rusia, relatează TVR Info.

Ascensiunea sa spectaculoasă în politica rusă a început în 2008, cu un blog în care scria despre corupția din cadrul marilor corporații din Rusia controlate de stat. Una dintre tacticile sale a fost aceea de-a deveni acționar minoritar la marile companii petroliere și de-a pune întrebări incomode despre găurile din finanțele statului.

Când a fost închis pentru scurt timp în iulie 2013 pentru deturnare de fonduri în orașul Kirov, sentința de 5 ani primită a fost considerată pe scară largă drept o răzbunare politică.

Total neașteptat, i s-a permis să iasă din închisoare pentru a-și face campanie în alegerile pentru primăria Moscovei din 2013, scrutin în care a ieșit pe locul al doilea, cu 27% din voturi, după aliatul lui Putin, Serghei Sobianin. O performanță răsunătoare, deoarece nu a avut acces la televiziunea de stat, bazându-se doar pe internet.

De asemenea, din postura unuia dintre cei mai eficienți opozanți ai regimului Putin, Alexei Navalnîi a supraviețuit otrăvirii cu un agent neurotoxic. Chiar dacă nu a reușit să-l înfrângă pe liderul de la Kremlin la urnele de vot, vocea sa influentă în societatea rusă a fost constant o amenințare pentru Vladimir Putin.

Investigațiile grupului său au scos la iveală corupția de la aproape toate nivelurile statului rus, vizându-l frecvent pe însuși președintele Putin, iar încarcerarea l-a transformat într-un deținut politic cunoscut pe întreaga planetă.

„Cel-Care-Nu-Trebuie-Numit”

Navalnîi, ale cărui ONG-uri au fost interzise, fiind considerate „extremiste” în Rusia, a fost aproape de moarte în august 2020, când a fost atacat cu substanța neurotoxică Noviciok în Siberia.

Dar echipa sa l-a transportat cu avionul la Berlin și astfel a reușit să supraviețuiască, recuperându-se pe parcursul a câteva luni. Revenind la Moscova pe 17 ianuarie 2021, pentru a-l sfida pe Putin, acesta  a ajuns imediat în spatele gratiilor.

Susținătorii săi au organizat proteste în masă în întreaga Rusie, iar poliția a răspuns în forță, reținând mii de persoane pentru participarea la mitingurile neautorizate.

Deși lui și echipei sale anticorupție li s-a interzis să candideze la alegerile parlamentare, au reușit totuși să înfurie Kremlinul cu o aplicație de „vot inteligent” care încuraja alegătorii să susțină candidații care aveau șanse de-a învinge partidul Rusia Unită al lui Putin.

După ce Navalnîi a fost condamnat la închisoare în februarie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că acesta trebuia eliberat imediat din cauza riscului pentru viața sa, însă Rusia a respins decizia.

El a intrat în greva foamei, protestând împotriva faptului că autoritățile de la colonia penală din Vladimir, la 100 km est de Moscova, au refuzat să-i ofere un tratament adecvat pentru problemele sale de sănătate.

Într-o decizie controversată, organizația Amnesty International i-a revocat statutul de „prizonier de conștiință” în februarie, înainte de a recunoaște că a fost supusă unei „campanii orchestrate” pentru a-l „scoate de pe listă”, revenind apoi asupra decizie sale.

Guvernul rus a continuat să-l pedepsească pe Navalnîi. În iunie 2022, aliații săi au tras un semnal de alarmă după ce au descoperit că acesta nu se mai afla în închisoarea în care își ispășea pedeapsa. Autoritățile penitenciare federale au recunoscut ulterior că îl mutaseră într-o colonie penală cu o reputație dură, închisoarea IK-6, la peste 249 km est de Moscova, unde fusese plasat în mod repetat în izolare.

Cea mai recentă sentință, pronunțată de judecători în august 2023 și care i-a prelungit pedeapsa cu închisoarea la 19 ani, avea să-l mute într-o colonie penală de maximă securitate, rezervată de obicei celor mai periculoși infractori din Rusia.

Tratamentul dur care i-a fost aplicat a fost o dovadă a faptului că cercul puterii de la Kremlin se temea de influența pe care o dobândiseră campaniile anticorupție ale lui Navalnîi, declara anul trecut pentru BBC profesoara Nina Hrușciova, strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov și expertă în afaceri internaționale.

„Putin nici măcar nu-i menționează numele, nimeni de la Kremlin nu poate să-i menționeze numele”, a spus ea, făcând o comparație cu personajul fictiv al lui Harry Potter, Voldemort, care este, de asemenea, numit „Cel-Care-Nu-Trebuie-Numit”.

„Navalnîi este o amenințare la adresa puterii personale a lui Putin, a reputației personale a lui Putin. Putin nu prea își tratează dușmanii cu indulgență, iar Navalnîi, din nefericire, a primit «permis» de dușman personal al lui Putin.”

De ce se afla Navalnî în închisoare?

La 2 februarie 2021, un tribunal din Moscova l-a încarcerat pe Alexei Navalnîi pentru încălcarea termenilor unei sentințe cu suspendare din 2014 pentru fraudă.

Cazul împotriva sa s-a bazat pe faptul că acesta nu s-a prezentat în mod regulat la poliție pe parcursul anului 2020. Echipa sa de avocați a declarat că acest lucru este absurd, deoarece autoritățile știau foarte bine că el primea tratament de urgență la Berlin pentru atacul cu Noviciok. El a reamintit instanței că a fost în comă în timpul unei părți din acea perioadă.

Alexei Navalnîi a susținut că, între ianuarie și august 2020, înainte de otrăvire, s-a prezentat la poliție de două ori pe lună, respingând cazul de fraudă ca fiind fabricat cu scopul de a-l reduce la tăcere.

Cazul se referă la presupuse deturnări de fonduri de la o filială rusă a firmei franceze de cosmetice Yves Rocher și de la o firmă de cherestea, Kirovles. Fratele său, Oleg, a fost închis pentru trei ani și jumătate, iar Alexei a primit aceeași pedeapsă, dar cu suspendare.

Însăși acea condamnare pentru fraudă din 2014 a fost taxată în 2016 de CEDO, care a constatat că drepturile lui Navalnîi fuseseră încălcate și ordonase Rusiei să le plătească despăgubiri lui și lui Oleg. Dar, ulterior, Curtea Supremă a Rusiei a menținut condamnarea.

După condamnare, el a fost încarcerat la colonia penală Vladimir, la aproximativ 100 km est de Moscova.

În martie 2022, pedeapsa sa a fost majorată cu 9 ani, după ce a fost găsit vinovat de noi acuzații de deturnare de fonduri și sfidare a instanței. El a fost mutat apoi într-o nouă colonie penală la Melehovo, la aproximativ 250 km est de Moscova.

Iar în august 2023 a primit o pedeapsă suplimentară de 19 ani după ce a fost acuzat de formarea și finanțarea unor organizații și activități extremiste. Înainte de proces, el a declarat că va fi supus unei sentințe în stil „stalinist”, menită să sperie alți opozanți ai lui Putin, dar i-a îndemnat pe ruși să reziste „răufăcătorilor și hoților de la Kremlin”.

Otrăvirea cu Noviciok

În august 2020, Alexei Navalnîi s-a prăbușit în timpul unui zbor deasupra Siberiei și a fost transportat de urgență la spitalul din Omsk. Această aterizare de urgență i-a salvat, de fapt, viața. O organizație caritabilă cu sediul în Germania i-a convins pe oficialii ruși să permită ca acesta să fie transportat la Berlin pentru tratament.

În luna septembrie a aceluiași an, guvernul german dezvăluia că testele efectuate de armată găsiseră „dovezi fără echivoc ale existenței unui agent chimic de război din grupul Noviciok”. Kremlinul a negat orice implicare.

Ulterior, UE a impus sancțiuni împotriva a șase înalți oficiali ruși și a unui centru rus de cercetare a armelor chimice, acuzându-i de implicare directă în otrăvire.

O investigație ulterioară de presă coordonată de Bellingcat a scos la iveală dovezi că otrăvirea opozantului fusese planificată și pusă în practică de serviciul de informații al Rusiei, FSB.

Noviciok a fost arma chimică care aproape i-a ucis pe fostul spion rus Serghei Skripal și pe fiica sa Iulia în Salisbury, Marea Britanie, în martie 2018.

Vladimir Putin a recunoscut că statul îl supraveghea pe Navalnîi, precizând însă că era ceva justificat, deoarece spionii americani îl ajutau pe opozant.

Pe durata carierei sale, Alexei Navalnîi a fost atacat de două ori și cu vopsea verde antiseptică, cunoscută sub numele de zelyonka, suferind arsuri chimice la un ochi.

„Navalnîi a fost în cele din urmă ucis astăzi de Putin”, a postat pe rețelele de socializare jurnalistul de investigație Christo Grozev de la Bellingcat. Grozev a lucrat cu Navalnîi la investigațiile care au scos la iveală agenții statului responsabili de otrăvirea sa din 2020.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv