Țara noastră se află într-o situație complicată, după ce Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat, și premierul Viorica Dăncilă au solicitat mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Au apărut tot felul de comentarii conform cărora mutarea ar fi fost solicitată în mod expres de Dragnea, care speră ca astfel să impresioneze Washingtonul, iar autoritățile americane să-l scape cumva de problemele pe care le are cu legea.

Însă cert este că mutarea a adus implicarea României într-o situație tensionată. Fuad Kokaly, ambasadorul Palestinei la București, a fost chemat la discuții la Ramallah, palestinienii care revendică Ierusalimul fiind nemulțumiți de mutarea României.

Totuși, Kokaly dă asigurări că “nu voi recomanda ruperea de României” și adoptă o poziție diplomatică pentru a dezamorsa situația.

“Măsura este una normală. Toți ambasadorii palestinieni din țările europene care au participat la deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim au fost rechemați la Ramallah. Lumea trebuie să știe că 60 de palestinieni au fost uciși și peste 2.700 au fost răniți în timpul festivităților de la Ierusalim. În aproape 1.400 de persoane s-a tras cu muniție reală. Însuși domnul președinte Iohannis și-a manifestat solidaritatea cu victimele acestei tragedii”, a fost mesajul transmis de Kokaly.

Acesta susține că decizia României, de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, este surprinzătoare “în condițiile în care a adoptat întotdeauna o poziție de echilibru și a jucat un rol constructiv în eforturile de pace din regiune. Acţiunea încalcă dreptul internaţional, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, Convenţiei a Patra de la Geneva, deciziile Comisiei Europene şi, în general, toate tratatele care guvernează relaţiile dintre state. Ierusalimul este teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967. De altfel, există mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU care cer tuturor statelor membre să nu-şi stabilească misiuni diplomatice la Ierusalim, cea mai recentă datează chiar din 2016”.

Cu toate acestea, Kokaly anunță că nu va solicita ruperea legăturilor dintre cele două state în speranța că situația se va remedia.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version