Patru persoane – doi bărbați și două femei – au murit, iar 7 răniți din totalul de 17 internați se află în stare gravă, la Viena, în urma atacului terorist islamist, deschis în centrul orașului luni seara.

Atacatorul, care a fost surprins în imagini când trăgea cu un pistol mitralieră pe străzi, a fost împușcat de polițiști. 

Atentatul s-a produs cu o seară înainte ca Viena să intre în lockdown.

Autoritățile nu au putut confirma dacă atacul a fost unul antisemit, dar au trasnmis că, fără niciun dubiu, este vorba despre un atac comis de persoane radicalizate. Anterior, ministrul de interne Karl Nehammer preciza că ”am asistat la un atac terorist islamist”.

Casa teroristului a fost deja percheziționată, fără însă ca anchetatorii să spună ce au descoperit la fața locului.

Autoritățile iau în calcul posibilitatea existenței mai multor persoane care au pus la cale atentatul, a transmis șeful Poliției, marți dimineață, într-o conferință de presă extraordinară.

„În momentul de față, credem că sunt mai mulți. Dar investigăm orice pistă. Este încă dificil de spus cu certitudine dacă a fost unul sau mai mulți atacatori. Mulți martori sunt răniți, traumatizați. Trebuie să analizăm datele, și vă rugăm să înțelegeți că va dura ceva timp. În acest stadiu nu există un răspuns clar”, a declarat șeful Poliției, Franz Ruf.

El a confirmat că personal polițienesc suplimentar va fi detașat în Viena.

„Poliția a primit peste 20.000 de înregistrări video cu atacul”, a precizat el.

La rândul său, ministrul de Interne, Karl Nehammer, a declarat: „Poliția s-a asigurat ca atacatorul să fie rapid identificat. A existat o foarte scurtă perioadă de haos, după care toate zonele publice au fost ținute sub control. Am început investigațiile. Ne vom concentra ca locuitorii Vienei să se simtă din nou în siguranță. Mulțumim poliției și tuturor partenerilor care au lucrat cu noi în aceste ore dificile. Austria este o democrație, construită pe baza libertății de expresie și a toleranței. Atacul de ieri este un atac la adresa acestor valori și o încercare inadecvată de a ne diviza. Nu vom ceda. Vor exista consecințe”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version