Românii sunt la un pas de a scăpa de vizele pentru Canada, după ce Belgia, ultima ţară din Uniunea Europeană ce refuza să semneze acordul de liber-schimb cu Canada, şi-a dat acordul pentru acest pas.

canadavize-1477242667

Autorităţile belgiene, şi în special cele din zona Valonă, refuzau să semneze acordul UE cu Canada de teamă că importurile agricole vor da peste cap piaţa şi există riscul apariţiei unor blocaje în ceea ce priveşte diferendele comerciale.

În cele din urmă, cele două părţi au ajuns la un acord, iar documentul urmează să fie trimis ambasadorilor statelor membre ale UE, pentru a fi validat.

Justin Trudeau, premierul Canadei, a dat termen limită până la sfârşitul acestei săptămâni pentru semnarea acordului de liber-schimb, aşa-numitul acord CETA, şi susţine că Uniunea Europeană demonstrează că se îndreaptă spre o direcţie greşită dacă nu poate semna nici măcar un acord cu o ţară atât de progresistă precum Canada.

Însă după ce şi valonii şi-au dat acceptul pentru semnarea CETA, nimic nu mai stă în calea acestui acord şi, implicit, în calea românilor de a obţine eliminarea vizelor pentru Canada.

Vă reamintim că singura condiţie impusă de România pentru a semna acordul CETA a fost ca autorităţile canadiene să renunţe la vizele pentru români. Iar Justin Trudeau, premierul canadian, şi Klaus Iohannis, preşedintele României, au anunţat, oficial, că s-a ajuns la un acord în acest sens.

Începând de la 1 mai 2017 vor fi eliminate vizele pentru cetăţenii români care au mai avut vize de intrare în Canada. Începând cu 1 decembrie 2017 vor fi eliminate vizele pentru toţi cetăţenii români. Canada are posibilitatea să revoce această decizie până la sfârşitul lui 2020, dar numai în cazul în care se constată creşterea masivă a numărului de imigranţi români.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version