Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat joi că a notificat Congresul american să aprobe „cât mai rapid posibil” candidaturile la NATO ale Finlandei şi Suediei, care îndeplinesc „toate criteriile”.

„Astăzi sunt mândru să le asigur că au susţinerea completă a SUA”, a declarat Biden, într-un discurs susţinut la Casa Albă, alături de premierul suedez Magdalena Andersson şi de preşedintele finlandez Sauli Niinisto, în a două zi după depunerea oficială a cererilor de aderare la Alianţa Nord-Atlantică de către cele două ţări.

Preşedintele american a mai spus, în grădina de trandafiri a Casei Albe, că SUA vor lucra cu cele două ţări nordice pentru „a face faţă oricărei agresiuni” de care ar putea fi vizate în timpul procedurii de aderare.

Turcia a ameninţat că va bloca procesul de aderare a Finlandei și Suediei.

Turcia se opune aderării la NATO a Suediei și Finlandei. Erdogan: „Adăpostesc membri PKK”

Preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, a dat asigurări că este „gata să discute” cu Ankara despre toate “îngrijorările sale”. “Condamnăm terorismul sub toate formele sale”, a adăugat el, în contextul în care autorităţile turce le reproşează celor două ţări că adăpostesc “terorişti” din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Premierul suedez, Magdalena Andersson, a declarat, la rândul său, că un „dialog” este în curs cu Turcia pentru „a rezolva” aceste probleme.

SUA s-au arătat până acum optimiste în privinţa capacităţii lor de a depăşi acest obstacol, în timp ce pe plan naţional ratificarea unei extinderi a NATO ar urma să fie o formalitate.

Joe Biden a precizat, într-o aluzie la discursul Rusiei care consideră orice extindere a alianţei drept o ameninţare: „Când noi membri se alătură NATO, nu este o ameninţare pentru nicio ţară. Niciodată nu a fost. Obiectivul NATO este de a se apăra de agresiuni”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version