Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni, aflat în vizită oficială la Beijing, că după două zile de discuții a constatat cu liderii chineze necesitatea „stabilizării” relaţiilor dintre cele două ţări, rămânând în acelaşi timp „lucizi” în privinţa dezacordurilor bilaterale profunde, relatează AFP.


„La fiecare întâlnire, am subliniat că a avea contacte directe şi o comunicare susţinută la cel mai înalt nivel este cea mai bună modalitate de a trata în mod responsabil diferenţele şi de a ne asigura că concurenţa nu escaladează în conflict. Am auzit acelaşi lucru din partea omologilor mei chinezi. Am căzut de acord asupra necesităţii de a ne stabiliza relaţiile”, a spus Blinken, într-o conferinţă de presă.

Din cauza preocupărilor legate de securitate, Statele Unite au pus în aplicare mai multe măsuri pentru a restricţiona accesul companiilor chineze la anumite tehnologii americane sau pentru a complica fabricarea de semiconductori avansaţi.

Însă Washingtonul nu încearcă să „oprească” dezvoltarea economică a Chinei, a dat asigurări Blinken.

Secretarul de stat american a mai spus că SUA rămân „conştiente de provocarea” reprezentată de China, pe care administraţia preşedintelui Joe Biden o consideră cel mai mare potenţial adversar al SUA: „Nu ne facem iluzii cu privire la provocările gestionării acestei relaţii. Există multe probleme asupra cărora suntem în dezacord profund, chiar vehement”.

Problema Taiwanului rămâne astfel unul dintre principalele puncte de blocaj în relaţiile bilaterale, deoarece Beijingul acuză Washingtonul că îşi consolidează relaţiile cu insula, revendicată de China, încălcând angajamentele lor anterioare.

Dar Antony Blinken a declarat luni presei că Statele Unite nu susţin independenţa Taiwanului.

„În acelaşi timp, noi, ca mulţi alţii, suntem profund îngrijoraţi de unele dintre provocările efectuate de China în ultimii ani, începând cu 2016″, în Strâmtoarea Taiwan, a spus şeful diplomaţiei americane.

Blinken a mai declarat că SUA se aşteaptă la noi vizite ale unor oficial americani de rang înalt la Beijing în următoarele săptămâni, potrivit Reuters.

În acelaşi timp, Blinken a spus că Beijingul şi-a reînnoit promisiunea de a nu trimite arme Rusiei pentru războiul acesteia din Ucraina.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version