Marea Britanie, cel mai mare contributor al UE (12 miliarde de euro/an), părăsește vineri Uniunea, după 47 de ani de apartenență la piața comună. Brexit-ul intră în vigoare la miezul nopții de 31 ianuarie – ora Bruxelles-ului, respectiv 23,00 ora Londrei.

Este prima țară care părăsește blocul comunitar. Decizia a fost luată în urmă cu aproape 4 ani, prin referendumul la care 17,4 milioane de britanici (circa 51,9%) s-au pronunțat în favoarea Brexit.

În următoarele 11 luni vor avea loc mai multe negocieri. Mandatul de negocieri ar trebui aprobat la mijlocul lunii februarie și vor începe efectiv în luna martie. ”Pentru români nu este niciun prilej de îngrijorare, de panică”, a declarat vineri dimineața, la Digi 24, Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe.

Aurescu a adăugat că românii care doresc să se stabilească în Regatul unit trebuie să facă formalitățile până la data de 31 decembrie 2020, iar procedurile vor dura până în iunie 2021.

11 luni de tranziție

Astfel, perioada de tranziție începe la 1 februarie 2020 și va dura până la finalul lunii decembrie 2020. Orice acord privind viitoare relație UE-UK trebuie finalizat înainte de acest termen, pentru a putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Perioada de tranziție poate fi prelungită o dată, cu unul sau doi ani, dar decizia trebuie luată de către Comitetul mixt UE-UK (EU-UK Joint Committee) înainte de 1 iulie.

Parlamentul European va trebui să aprobe orice acord privind relația viitoare. În cazul în care acest acord va include prevederi referitoare la competențe partajate între UE și satele membre, va fi necesară și ratificarea de către parlamentele naționale.

Acordul de Retragere îi protejează pe cetățenii UE din Marea Britanie și pe cei britanici din țările UE, precum și pe familiile acestora.

Toate drepturile sociale prevăzute de legislația UE vor fi menținute, iar drepturile cetățenilor vor fi garantate pe toată durata vieții lor. De asemenea, procedurile administrative relevante trebuie să fie simple și transparente. Procesul de implementare și aplicare a acestor prevederi va fi supravegheat de către o autoritate independentă, cu puteri echivalente celor ale Comisiei Europene.

Michel Barnier, negociatorul-şef european pe tema Brexit, a avertizat că există riscul unei întreruperi brutale a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

“Prima etapă este finalizată şi trebuie să reconstruim totul. La sfârşitul acestui an, dacă nu vom avea un nou acord, nu va mai fi o situaţie de rutină, nu vor mai fi reglementări. Trebuie să conştientizăm că există riscul de a ajunge la marginea prăpastiei, mai ales în privinţa relaţiilor comerciale”, a avertizat Michel Barnier, potrivit cotidianului Le Figaro.

În lipsa unui acord comercial bilateral, relaţiile economice dintre Bruxelles şi Londra vor intra sub incidenţa reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), mai puţin avantajoase.

Michel Barnier a reiterat că există “foarte puţin timp” pentru a se ajunge la un nou acord în timpul perioadei de tranziţie, aşa cum insistă premierul Boris Johnson. Noul acord va trebui să conţină reglemenări comerciale, în domeniul securităţii, energiei, transporturilor şi pescuitului.

Comisia Europeană a elaborat hărţi care prezintă traficul între Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, iar sistemul relevă că vor fi controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord, care rămâne în uniunea vamală europeană, şi restul teritoriului britanic.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version