Cu cinci zile înainte de marea votare în Parlamentul Britanic, 27 FEBRUARIE, Theresa May se confruntă cu cea mai serioasă revoltă a cabinetului său.

May a fost anunțată oficial de 25 de membri ai guvernului că sunt gata să voteze pentru o întârziere a Planului Brexit, cu excepția cazului în care exclude din paln “nici o înțelegere”.

Theresa May

Mai  mult, May este amenințată de un număr mare de miniștrii, că dacă nu renunţe la opţiunea ieşirii din UE fără acord şi să accepte o amânare, vor susţine planul deputatei laburiste Yvette Cooper de a transfera controlul asupra procesului de Brexit de la guvern la parlament!

Reamintim că premierul May a supraviețuit deja celor două runde de demisii de miniștrii din cabinetul său: Davis Davis, Boris Johnson, Esther McVey și Dominic Raab. Și că ministrul muncii, Amber Rudd, cel al justiţiei, David Gauke, ministrul pentru mediul de afaceri, Greg Clark, şi cel pentru Scoţia, David Mundell au atyenționat-o serios pe May de o revoltă care poate duce la divizarea Partidului Conservator, scrie The Guradian.

Rebelii conservatori cred că acum există suficienți deputați în Camera Comunelor pentru a adopta un amendament care ar cere mai mult să prelungească articolul 50 decât să permită Regatului Unit să părăsească UE fără o înțelegere.

Patru miniștrii ai Cabinetului May, David Gauke, Amber Rudd, Greg Clark și David Mundell, au declarat premierului, într-o întâlnire privată la începutul acestei săptămâni, că va trebui să întârzie Brexit dacă nu există majoritate comună pentru PLANUL ei, până pe 27 februarie, mai scrie The Guardian.

Deputații Pro-Brexit au declarat că rezultatul săptămânii viitoare este imprevizibil, dar, dacă ar veni la vot,  May va trebui să scape de miniștrii rebeli. O sursă de cabinet a spus: “Ar fi o mare greșeală să nu-i sacrificăm. Ar fi clar că am pierdut controlul asupra partidului”.

În același timp, pe lângă amenințarea unor miniștrii că vor demisiona, May se confruntă și cu posibilitatea mai multor parlamentari să renunțe la partid, după ce Anna Soubry, Sarah Wollaston și Heidi Allen s-au alăturat Grupului Independent, criticând-i politica Brexit și distrugând aripa modernizată din Partidul Conservator.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version