Uniunea Europeană ar trebui să semneze un acord de liber-schimb cu Canada pe 27 octombrie, însă România, Bulgaria şi Belgia au anunţat iniţial că nu vor să semneze documentul respectiv.

canada

Autorităţile de la noi erau nemulţumite de faptul că autorităţile canadiene nu vor să renunţe la vizele pentru cetăţenii români.

În cele din urmă, vineri dimineaţa, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană şi că România nu mai are pretenţii în legătură cu semnarea acordului de liber-schimb.

Iohannis a precizat că partea canadiană va renunţa la vizele pentru cetăţenii români de la 1 decembrie 2017. Acest proces se va face în etape. Până la 1 mai se elimină vizele pentru românii care au mai avut vize de intrare în Canada. Până la 1 decembrie se vor elimina vizele pentru toţi românii.

“Am ajuns la un acord cu Canada, un acord rezonabil. Suntem în situaţia să ne retragem rezerva declarată faţă de CETA. România nu mai are obiecţiuni faţă de acordul comercial cu Canada”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis vineri la Bruxelles.

Canada păstrează o clauză prin care poate reveni asupra acordului de eliminare a vizelor. Autorităţile canadiene se pot folosi de această clauză până la sfârşitul lui 2020 şi numai dacă remarcă un număr foarte mare de imigranţi ilegali proveniţi din România.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version