Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, va aborda, la Conferinţa internaţională de securitate de la Munchen (16-18 februarie), tema ameninţărilor din vecinătatea României.


Potrivit MAE, Odobescu va evidenţia deteriorarea situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi va încuraja demersurile aliaţilor din cadrul NATO pentru creşterea prezenţei în România, ca parte a răspunsului Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord la ameninţările la adresa securităţii euro-atlantice.

Totodată, ea se va referi la importanţa Summitului NATO din 2024 pentru adaptarea Alianţei la ameninţările multiple aflate în creştere din mediul de securitate. Ministrul va prezenta, în context, contribuţiile României la asigurarea securităţii euro-atlantice şi internaţionale, la 20 de ani de la aderarea la NATO.

Luminiţa Odobescu va reconfirma susţinerea României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi va evidenţia sprijinul multidimensional acordat acestei ţări. De asemenea, va sublinia necesitatea continuării furnizării unui sprijin solid pentru Republica Moldova în vederea contracarării presiunilor la adresa stabilităţii sale.

În ceea ce priveşte dinamica din Orientul Mijlociu, ea va insista pe coordonarea eforturilor internaţionale pentru o pace durabilă, când condiţiile o vor permite.

În marja conferinţei, ministrul de Externe va avea întrevederi bilaterale cu omologi şi personalităţi politice. Cu acest prilej, pe lângă schimburile de opinii pe problematica securitară, regională şi internaţională, Luminiţa Odobescu va trece în revistă oportunităţile pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version