Toată lumea spera ca situaţia la nivel continental să se liniştească, după atacurile de la Bruxelles, dar specialiştii fac anunţuri care ne provoacă fiori reci pe şira spinării.

Rob Wainwright, seful Europol
Rob Wainwright, seful Europol

Astfel, conform unor informaţii obţinute de jurnaliştii englezi de la reprezentanţi ai serviciilor de securitate, celula jihadistă care a pus la cale atacurile de la Paris şi Bruxelles nu a fost complet destabilizată.

Gruparea a avut, iniţial, în jur de 30 de membri, iar şapte dintre jihadişti sunt în continuare în libertate şi pot lovi din nou oricând şi oriunde.

Aceste informaţii sunt dublate de o serie de declaraţii făcute de Rob Wainwright, directorul Europol. Acesta susţine că există o listă de circa 5.000 de persoane, suspecţi care au fost radicalizaţi în Europa, au plecat în Siria şi Irak, s-au întors pe Bătrânul Continent cu valul de migranţi şi ar putea reprezenta un pericol.

“Este greu de spus câţi combatanţi sunt activi şi se pregătesc să lanseze atacuri în Europa, dar suntem îngrijoraţi de o comunitate de 5.000 de suspecţi care au fost radicalizaţi în Europa, au călătorit în Siria şi Irak pentru a căpăta experienţă în lupte, iar o parte dintre ei s-au întors între timp în Europa. Ne confruntăm cu o ameninţare la adresa securităţii mai mare, mai urgentă, din partea aşa-numitului Stat Islamic. Nu ameninţă numai Franţa şi Belgia, ci mai multe ţări europene în acelaşi timp. Cu siguranţă este cea mai gravă ameninţare cu care ne-am confruntat de cel puţin un deceniu”, a fost mesajul transmis de Wainwright.

Cel puţin 31 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 300 au fost rănite în urma atacului terorist de la Bruxelles, de marţi. Peste 140 de persoane au fost ucise şi 200 au fost rănite în atacul de la Paris, din noiembrie anul trecut.

Ambele atentate au fost revendicat de Statul Islamic, iar specialiştii şi oamenii de rând acuză serviciile de securitate din Franţa şi Belgia că au fost ineficiente şi nu au blocat aceste atacuri, deşi ştiau de iminenţa lor.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version