Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

EXTERNE: Suedia și Finlanda solicită aderarea la NATO / SĂNĂTATE: Românii se pot vaccina cu doza 4 anti-COVID / Este disponibil vaccinul Pfizer / 

Breaking News:

Criza migranților ilegali: Lituania a declarat stare de urgenţă la frontiera cu Belarus

Parlamentul lituanian a declarat, marţi, stare de urgenţă la frontiera cu Belarus şi în taberele cu migranţi intraţi prin ţara vecină, în condiuțiile în care Uniunea Europeană acuză Belarusul că încurajează intrarea în UE a migranţilor ilegali din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa, ca represalii la sancţiunile impuse de Bruxelles după reprimarea brutală a opoziţiei belaruse.

Migranții ajunși la granița cu Polonia forțează gardurile de sârmă ghimpată și încearcă să rupă cordonul de securitate. Între timp, alți migranți și-au montat corturile în apropierea graniței

Starea de urgenţă va începe la miezul nopţii (22.00 GMT) şi va fi în vigoare o lună, transmite Reuters.

Ea le va permite gărzilor de frontieră să facă uz de ‘coerciţie mentală’ şi ‘violenţă fizică proporţională’ pentru a împiedica pătrunderea migranţilor pe teritoriul Lituaniei.

De asemenea, sunt interzise toate deplasările pe o distanţă de 5 km în interiorul graniţei cu Belarus, cu excepţia celor autorizate de paza de frontieră.

Migranţilor le-ar putea fi confiscate telefoanele mobile, iar adunările publice ar putea fi interzise în apropierea frontierei şi în tabere.

‘Starea de urgenţă este necesară pentru a utiliza (…) măsuri extraordinare spre a înlătura ameninţarea serioasă reprezentată pentru societate de către influxul masiv de străini’, se spune în declaraţia parlamentului.

Totodată, măsurile vor descuraja pe oricine va încerca să-i ajute pe migranţi, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte în parlament.

Lituania a anunţat luni că deplasează trupe la graniţa cu Belarus pentru a se pregăti pentru un posibil aflux de migranţi.

14 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv