Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, este prezent, în perioada 18-20 februarie, la Conferinţa de securitate de la Munchen, unde se va discuta despre contextul creat prin dislocarea masivă de trupe ale Federaţiei Ruse la graniţele Ucrainei.


Potrivit unui comunicat al MApN transmis, vineri,, oficialii vor aborda şi teme referitoare la importanţa securităţii nucleare, reducerea riscurilor în acest domeniu şi transparenţa în planul dezarmării şi neproliferării, pentru stabilitate şi securitate la nivel global şi regional.

„Schimbările climatice, ameninţările de tip hibrid sunt alte subiecte relevante care vor fi abordate în cadrul panelurilor”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Dîncu va participa la un prânz de lucru găzduit de reprezentanţi ai think tank-ului american Atlantic Council, temele principale de discuţie fiind situaţia de securitate şi mobilitatea militară. 

Miercuri și joi, ministrul Dîncu a participat la reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO, unde a reiterat „necesitatea desfăşurării în regiunea Mării Negre a unor structuri operaţionale aliate defensive, pe modelul celor deja existente în Polonia şi Statele Baltice”.

Dîncu „a reiterat angajamentul României privind alocarea nivelului de minim 2% din PIB pentru apărare”.

Ministrul Apărării a semnat, din partea României, scrisoarea de aderare la proiectul NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM), dezvoltat de către Divizia de Investiţii pentru Apărare a NATO (IS-DI).

„Cu acest prilej, ministrul Apărării a arătat că aderarea la acest proiect va contribui la eficientizarea proceselor de achiziţie, prin programe comune, şi la creşterea interoperabilităţii”, a precizat MApN. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version