În plină criză energetică, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat, joi, un plan amplu de relansare a sectorului nuclear, relatează AFP.
Este o întoarcere la 180 de grade faţă de obiectivele din 2018, de a închide circa o duzină de reactoare.
Acum, obiectivul său este construirea a şase noi reactoare EPR (European Pressurised Reactor) de a doua generaţie şi studierea oportunităţii de a construi opt reactoare suplimentare, până în 2050.
El a mai spus că vrea „să prelungească durata de funcţionare a tuturor reactoarelor” dincolo de 50 de ani, dacă este posibil şi să evite închiderea lor.
„Am luat două decizii puternice: să prelungim exploatarea tuturor reactoarelor nucleare unde este posibil, fără a ceda deloc în privinţa siguranţei” şi „ca niciun reactor în stare să producă să nu fie închis pe viitor (…) cu excepţia unor raţiuni de siguranţă”, a declarat el la Belfort, precizând că a cerut companiei franceze de electricitate EDF “să studieze condiţiile de prelungire dincolo de 50 de ani” a duratei de funcţionare a reactoarelor.
În cazul noilor reactoare „vom proceda în etape”, a explicat el, cu o dare în folosinţă a primului reactor EPR2 către anul 2035.
Industria ar urma să dezvolte mici reactoare modulare (SMR) şi reactoare “inovatoare” care să producă mai puţine deşeuri.
În total, aceste decizii ar trebui să ducă pe termen lung la darea în folosinţă a “25 de gigawaţi de noi capacităţi nucleare până în 2050”, o “revoluţie”justificată de creşterea nevoilor de electricitate.
Va fi o creştere netă în raport cu cei 61 GW ai parcului nuclear francez actual, în contextul în care legea privind programarea multianuală a energiei din 2020 prevede închiderea a 12 reactoare dintre cele mai vechi.
“Trebuie să reluăm firul marii aventuri a sectorului nuclear civil în Franţa”, a spus el, ironizându-şi adversarii care “afirmă că nu vom mai avea nevoie de energie nucleară”.
“Deceniul trecut a fost marcat de o îndoială internaţională privind energia nucleară, o perioadă de glaciaţiune care a urmat, evident, evenimentului teribil de la Fukushima”, a recunoscut el.
“Anumite naţiuni au făcut alegeri radicale în această perioadă de a renunţa la energia nucleară. Franţa nu a făcut această alegere, ea a rezistat, dar nu a investit din nou pentru că această îndoială exista”, a afirmat Macron.
Dar de acum încolo “există o ruptură faţă de trecut, condiţiile sunt acum reunite pentru renaşterea sectorului nuclear”, a adăugat el.
“EDF (…) va construi şi exploata noile EPR. Ea va putea conta pe susţinerea statului pentru a duce la bun sfârşit acest proiect de o amploare fără precedent de 40 de ani, în bune condiţii financiare şi operaţionale”, a mai spus preşedintele Macron, promiţând să deblocheze “mai multe zeci de miliarde de euro”.