Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

GREVĂ în Educație: Profesorii resping voucherele sociale transformate de Guvern în „prime” / POLITICĂ: Ciucă a anunțat că nu își mai depune mandatul de premier / Rotativa se amână sub pretextul grevei în Educație / Motivul real este că trocul PNL-PSD este în aer / 

Breaking News:

Deputatul Gheorghe îi cere dictatorului Erdogan să nu se atingă de Catedrala Sfânta Sofia

După cum se știe, Erdogan, președintele dictator al Turciei, a ordonat ca faimoasa Catedrală Sfânta Sofia din Istanbul să nu mai fie muzeu, ci moschee în care să se roage musulmanii.

Catedrala Sfânta Sofia – Hagia Sofia

După ce Puterea/Justiția „foarte oarbă” din Turcia a decis ca Hagia Sofia să nu mai fie muzeu, așa cum bine hotărâse Atatürk, părintele Turcie moderne, dictatorul Erdogan a publicat pe Twitter o mizerie de anunț:  

„S-a decis că Sfânta Sofia va fi plasată sub administrarea Diyanet (Autoritatea pentru afaceri religioase) şi va fi redeschisă rugăciunilor.”

Mustafa Kemal Atatürk – Întemeietorul Turciei moderne

Erdogan distruge ce a realizat Atatürk

Catedrala Sfânta Sofia a fost ridicată de bizantini  în Secolul al VI-lea, în a doua fostă capitală a Imperiului Roman, Constantinopole. Aici erau încoronați împărații Imperiului Roman de Răsărit.

După aproape 1.000 de ani de viață creștină, Catedrala Sfânta Sofia a fost transformată în moschee după ce Constantinopole a fost cucerit de otomani în 1453, iar Întemeietorul Turciei Moderne și Laice, Mustafa Kemal Atatürk, a transformat-o în muzeu, în 1934; de atunci, Catedrala Sfânta Sofia a fost un punct turistic de mare interes al Istanbulului, Hagia Sofia fiind inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Acum, la 86 ani distanță, dorința „Părintelui” Atatürk de a oferi umanității Catedrala Sfânta Sofia a fost pângărită de dictatorul Erdogan.

Alături de mai multe țări, Rusia, Grecia, Statele Unite şi Franţa l-au avertizat pe Erdogan să nu ducă la bun sfârșit proiectul său aberant de a tranforma Catedrala Sfânta Sofia în lăcaş de cult musulman, o măsură pe care dictatorul Recep Tayyip Erdogan, un politician conservator islamist, o plănuia de mult.

Hagia Sofia

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că prima rugăciuni colectivă musulmană vor avea loc pe 24 iulie, la Sfânta Sofia ca moschee.

„Ne vom ruga împreună de vineri, 24 iulie, la Sfânta Sofia şi, astfel, o vom deschide cultului musulman”,

a spus dictatorul Erdogan într-un discurs, adăugând că fosta Catedrală

„va rămâne deschisă tuturor, turcilor şi străinilor, musulmanilor şi non-musulmanilor″.

UNESCO a anunţat vineri că „regretă profund″⁣ decizia autorităţilor turce, „⁣luată fără un dialog prealabil″⁣, de a „modifica statutul’′ fostei catedrale Sfânta Sofia, aflată în patrimoniul mondial al organizaţiei ONU.

Iată mai jos comunicatul de presă remis Redacției SECUNDA de tânărul deputat liberal Daniel Gheorghe:

Turcia trebuie să găsească înțelepciunea de a menține statutul de muzeu pentru Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol/Istanbul

Doresc să atrag atenția asupra unei inițiative guvernamentale din Turcia privind transformarea Catedralei Sfânta Sofia de la Constantinopol (astăzi, Istanbul) din muzeu în moschee.

Construită în timpul domniei împăratului Iustinian (527 – 565), Catedrala Sfânta Sofia de la Constantinopol a reprezentat timp de 1000 de ani un simbol uriaș, sub aspect spiritual, cultural și identitar, pentru întregul creștinism. Posibila sa transformare în lăcaș de cult musulman ar reprezenta un mesaj ostil la adresa lumii creștine și ar rupe Turcia de astăzi de dimensiunea sa modernă și de vocația de democrație cu rol de civilizație punte între Orient și Occident asumată de un secol, readucând-o în logica beligerantă a sistemului de putere otoman.

Astăzi, în calitate de muzeu, Sfânta Sofia a devenit un foarte rar spațiu de relevare comună atât a moștenirii creștine cât și a celei islamice, un loc de convergență unică, oameni de pe toate continentele lumii având posibilitatea de a vedea această capodoperă a patrimoniului cultural al umanității.

Schimbarea statutului, din muzeu în moschee, diminuează moștenirea istorică și culturală a edificiului ridicat de Isidor din Milet și Anthemios din Tralles, sub domnia lui Iustinian, privând lumea de astăzi de un adevărat pod intercultural care leagă credințe diferite și aduce laolaltă oameni din civilizații aparent separate ce au nevoie să găsească puncte de legătură într-o lume tot mai divizată.

Cer public statului turc să găsească înțelepciunea de a nu arunca lumea într-o dispută care ar putea genera tensiuni majore, cu potențial real de destabilizare la nivel internațional.

Catedrala Sfânta Sofia nu poate fi transformată în argument al unor jocuri geopolitice lipsite de substanță și care pun în paranteză dimensiunea adânc universală a unei mari creații a umanității!

Cu stimă,
Daniel Gheorghe
Deputat al Partidului Național Liberal

58 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv