Președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a fost pus sub acuzare, miercuri, pentru „incitare la insurecție” în timpul mandatului, de Camera Reprezentanților.

Au fost 232 de voturi, inclusiv din partea a 10 congresmeni republicani, pentru declanșarea procedurii de impeachment (punere sub acuzare). Împotrivă au votat 197 de congresmeni, iar 5 s-au abținut – 4 fiind republicani. 

Urmează ca Senatul să dea decizia finală, însă însă cum aceast lucru se va întâmpla abia după instalarea la putere a noilor aleși, el nu mai are nicio șansă: este tras pe linie moartă pentru alegerile viitoare, din 2024.

Este pentru a doua oară când Donald Trimp pățește acest lucru – fără precedent în istoria SUA. La începutul anului trecut, el afost pus sub acuzare pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”. Concret, Donald Trump a fost acuzat atunci că a încercat să-l șantajeze pe președintele Ucrainei pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden, contracandidatul său democrat în cursa pentru alegerile prezidențiale. A fost însă achitat de Senatul dominat de republicani.

De data aceasta însă, acuzațiile sunt mai grave: „incitare la insurecție” pentru rolul pe care l-a avut în asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie, când o mulțime violentă a pătruns în sediul Congresului american, care se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.

Scene șocante la Washington: Susținătorii lui Trump au invadat Capitoliul. Stare de asediu
Militari ai Gărzii Naţionale se odihnesc în Capitoliul SUA Foto Profimedia Images

Capitolul, păzit de militari ai Gărzii Naţionale 

La o săptămână de la asaltul asupra Capitoliului, 15.000 de militari ai Gărzii Naționale încă păzesc clădirea.

Imagini cu zeci de militari ai Gărzii Naţionale întinşi pe jos sau care dorm sub tablouri şi cu armele sprijinite de pereţi au făcut turul mapamondului.

Militari ai Gărzii Naţionale dorm în Capitoliul SUA Foto Profimedia Images

Reprezentanţii Poliţiei Capitoliului au atras atenţia asupra unor comploturi şi proteste armate de-a dreptul „macabre” care ar putea avea loc în aceste zile.

Militari ai Gărzii Naţionale în Capitoliul SUA Foto Profimedia Images

Un astfel de complot ar presupune organizarea unui protest în care demonstranţi înarmaţi să înconjoare Capitoliul şi să-i execute, pur şi simplu, pe congresmenii democraţi, precum şi pe unii republicani.

Membri ai Camerei Reprezentanţilor SUA merg printre soldaţi ai Gărzii Naţionale care dorm pe podelele Capitoliului SUA Foto Profimedia Images

Pentru votului dat în Camera Reprezentanţilor pentru demiterea şi punerea sub acuzare a lui Donald Trump, membrii Congresului au trecut prin filtre prevăzute cu detectoare de metale.

Militari ai Gărzii Naţionale dorm în Capitoliul SUA Foto Profimedia Images

Apel la calm, din partea lui Trump

În timpul dezbaterilor pentru impeachment, Trump a dat publicității și un comunicat în care a lansat un apel la calm și la abținere de la violențe.

„Violența în masă contrazice orice credință a mea și tot ceea ce reprezintă mișcarea noastră. Niciunul dintre adevăraţii mei susținători nu ar putea fi de acord cu violenţa politică. Niciunul dintre susținătorii mei adevărați n-ar putea să trateze cu lipsă de respect ordinea publică și mărețul nostru drapel. Niciunul dintre susținătorii mei adevărați n-ar putea amenința vreodată sau n-ar putea să-și hărțuiască vreodată semenii. Dacă faceți oricare dintre aceste lucruri, nu sprijiniți mișcarea noastră, ci o atacați. Vă atacați propria țară. Nu putem tolera asta”.

Trump nu s-a referit deloc la procedura din Congres prin care este acuzat că a încurajat asaltul asupra Capitoliului din partea simpatizanţilor săi, care purtau tricouri cu numele lui și fluturau drapele cu sloganul său, MAGA (n.r., Make America Great Again – „Să facem America măreață din nou”).

Trump s-a plâns în mesaj și de „atacul fără precedent” asupra libertății de exprimare, referindu-se la faptul că în ultimele zile companiile din social media i-au suspendat conturile tocmai pentru că a propagat informații false despre alegeri și a încurajat neacceptarea rezultatului scrutinului din 3 noiembrie.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version