Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut duminică victoria istorică a opoziţiei la alegerile municipale. 

„31 martie nu este un sfârșit pentru noi, ci un punct de cotitură. Națiunea turcă și-a trimis mesajele către politicieni folosind urna de vot la aceste alegeri municipale. Nu vom nesocoti decizia națiunii noastre. Vom evita să fim încăpățânați, să acționăm împotriva voinței naționale și să punem la îndoială judecata națiunii noastre, așa cum am făcut până acum. Vom lua măsurile necesare analizând mesajele date de națiune la urnele de vot cât mai exact și obiectiv, în limitele rațiunii și în conștiința noastră”, a declarat Erdogan, în fața sediului partidului său.

Numărarea a aproape 99% din voturi la nivel naţional confirmă că opoziţia turcă a provocat partidului AKP (islamist-conservator) al şefului statului cel mai mare dezastru electoral din ultimele două decenii.

Principalul partid de opoziţie, CHP (social-democrat), a revendicat victoria la Istanbul şi Ankara, cele mai mari două oraşe din Turcia, şi a cucerit multe altele, precum Bursa, mare oraş industrial din nord-vest aflat sub controlul AKP din 2004.

Proclamarea rezultatelor finale este aşteptată în cursul zilei de luni.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version