FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) îi cere prim-ministrului Mihai Tudose “intervenția urgentă în protejarea românilor care muncesc în străinatăte și sunt abuzați”.

 

“După ce, la inceputul acestei săptămâni, Poliția din Italia a descoperit zeci de români abuzați pe plantațiile din sudul Italiei, joi autoritățile spaniole au descoperit în provincia  Cuenca din centrul Spaniei mai mulți români care erau exploatați de către angajatorii spanioli”, precizează Daniel Țecu, președintele FADERE, într-un comunicat remis redacției

Țecu precizează că în cursul zilei de joi “au fost descoperiți 24 de români lucrând fară contract de muncă, plătiți prost şi dormind  în corturi, fără apă curentă și fără electricitate”. Vineri au fost de identificare alte 2 astfel de cazuri.

“Peste 3 milioane și jumătate de români muncesc  în țările europene. Zilnic, sute de români sunt abuzați în statele unde locuiesc, prin legi discriminatorii, de către funcționari care își permit să nu le rezolve problemele, ci să îi jignească și, nu in ultimul rând, de către angajatori care îi forțează să lucreze în condiții mizere. De aceea, cerem prim-ministrului Tudose modificare misiunii Ministerului Pentru Românii de Pretudindeni, dintr-un minister care se ocupă doar de acordarea de subvenții pentru proiecte culturale în diaspora, într-unul care să aibă ca prim obiectiv protejarea românilor din diaspora”, se arată în comunicat.

Majoritatea  românilor care lucrează in Europa trimit în continuare banii în țară. Asa se face că în ultimii 10 ani, ei au trimis acasă peste 55 miliarde de Euro, mai mult decât oricare investitor străin și mai mult decât a primit România de la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Guvernul României continua să manifeste față de ei  indiferență şi dispreț“, avertizează Daniel Țecu, președintele FADERE.  

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version