Considerat omul care a stat în spatele tentativei de lovituri de stat produse în Turcia pe 15 iulie, Fethullah Gulen a devenit inamicul public numărul 1.

Islamic-preacher-Fethulla-012

Recep Erdogan, preşedintele Turciei, a pornit toate demersurile necesare pentru capturarea rivalului său şi a solicitat inclusiv şefului de stat american, Barack Obama, pentru a intervenit pentru extrădarea lui Gulen, aflat în acest moment în SUA.

Mai mult, procurorii Parchetului de pe lângă Instanţa Supremă a Turciei au anunţat, deja, că au terminat de instrumentat dosarul puciului ratat din iulie şi că îl vor trimite în judecată, în lipsă, pe Gulen.

Clericul musulman este acuzat de distrugerea, cu forţa, a ordinii constituţionale şi de formarea şi conducerea unui grup terorist armat.

Procurorii turci solicită două pedepse de închisoare pe viaţă plus o pedeapsă suplimentară de 1.900 de ani de detenţie pentru Gulen. Până când clericul va fi extrădat din SUA, mulţi dintre susţinătorii săi au ajuns deja după gratii.

Aceeaşi soartă ar putea să o aibă şi fostul mare fotbalist turc Hakan Şukur. Aflat de asemenea în SUA, sub pretextul că ar urma să-şi deschidă o Academie de fotbal acolo, Şukur a intrat în vizorul lui Erdogan pe motiv că ar fi postat pe Twitter mai multe mesaje împotriva actualului preşedinte turc.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version