Magistraţii unui tribunal din Mallorca l-au condamnat vineri la 6 ani şi 3 luni de închisoare pe fostul mare handbalist spaniol Inaki Urdangarin, soţul Infantei Cristina, sora Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei.

Inaki Urdangarin si Infanta Cristina

Urdangarin a fost găsit vinovat de fraudă fiscală şi evaziune fiscală, fiind acuzat că şi-a tras, prin intermediul fundaţiei sale, venituri de 6 milioane de euro de la stat pentru organizarea unor evenimente sportive care nu au mai avut loc sau a căror organizare a costat mult sub cifrele prezentate oficial.

Iniţial, Urdangarin (49 de ani) a fost acuzat de mai multe infracţiuni, iar procurorii au solicitat o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul handbalist care a obţinut două medalii de bronz, cu naţionala Spaniei, la Jocurile Olimpice de la Atlanta (1996) şi Sydney (2000).

Decizia nu este una definitivă, astfel că ambele părţi o pot ataca cu apel la Curtea Supremă.

Pe de altă parte, acuzată că a pus umărul la infracţiunile comise de soţul ei, Infanta Cristina a fost achitată şi va trebui doar să plătească o amendă.

Deşi nu este definitivă, este de aşteptat ca decizia magistraţilor de vineri să producă ruptura definitivă dintre Urdangarin şi sora regelui Spaniei. Încă din ianuarie 2013 Casa Regală a şters de pe pagina oficială secţiunea dedicată lui Urdangarin, iar în 2015 Infanta Cristina i-a retras acestuia titlul de Duce de Palma de Mallorca.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version