Finlanda a devenit membru NATO, marți, astfel că frontiera Alianței cu Rusia s-a dublat. Finlanda împarte o frontieră de 1.340 km cu Rusia. Guvernul de la Helsinki încă nu a decis dacă va solicita Alianței trupe.

„Este o zi istorică”, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii ministeriale de la Bruxelles, care a consfințit extinderea NATO la 31 de state membre.

„Nu vor fi trupe NATO în Finlanda fără acordul Finlandei. Scopul NATO este de descurajare şi apărare, nu este să provoace un conflict, ci să-l evite. Şi orice neînţelegere sau calcul greşit sunt periculoase. Şi prin aderarea deplină, vrem să nu lăsăm loc de asemenea calcule greşite, iar Moscova să ştie că NATO este pregătită să apere Finlanda, lucru care va face Finlanda mai sigură, NATO mai puternică şi pe noi toţi mai siguri”, a precizat Jens Stoltenberg.

Ministrul finladez al apărării, Antti Kaikkonen, a spus că guvernul de la Helsinki încă nu a decis dacă va solicita desfăşurarea în țara sa a unor trupe NATO.

Finlanda a solicitat oficial aderarea la NATO împreună cu Suedia, în luna mai anul trecut, după declanşarea de către Rusia a războiului din Ucraina.

Anterior, ambele țări adoptaseră o politică de nealiniere, însă după invazia din Ucraina, au ales protecția articolului 5 al NATO, care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.  Aceasta înseamnă că, dacă Finlanda ar fi invadată, toți membrii NATO – inclusiv SUA – ar veni în ajutorul ei.

În această lună, Finlanda a primit şi ultimele aprobări din partea parlamentelor din Ungaria şi Turcia.

Cererea similară de aderare, formulată de Suedia, nu a fost aprobată de Turcia.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version